Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Vanaf 1 maart 2019 zijn dienstencheques een jaar geldig

vr 15 feb. - 9:15

Is het jou ook al overkomen? Je wil je poetshulp betalen maar je papieren dienstencheques zijn vervallen. Dienstencheques zijn maar 8 maanden geldig maar daar komt nu verandering in. De vraag om de geldigheid aan te passen, kwam onlangs nog ter sprake tijdens een uitzending van 'De Inspecteur'.
dienstencheques sodexo

1 jaar geldig.    

Dienstencheques zijn 8 maanden geldig. En die 8 maanden vliegen voorbij. Annelies, een luisteraar van "De Inspecteur", kaartte de kwestie onlangs nog aan. Ze liet 13 dienstencheques vervallen, goed voor 117 euro.  

Vlaams Minister van werk Philippe Muyters hoorde haar verhaal en gaf toe dat die periode te kort is. "Geld dat je hebt uitgegeven en waar je niets voor terugkrijgt, moeten we altijd proberen voorkomen", aldus de minister. 

De oude geldigheidsperiode van 8 maanden is een erfenis van het oude federale systeem. Maar inspecteur Sven vindt bij geen enkele instantie een verklaring waarom er voor die termijn werd gekozen. En ook de minister heeft geen idee waarom dat zo is. "Als ik me informeer, hoor ik vooral redenen die van praktische of organisatorische aard zijn." 

Maar omdat een termijn van één jaar makkelijker is gebruikers, wordt de geldigheid nu aangepast. De termijn van één jaar geldt niet voor je oude dienstencheques. Die vervallen na 8 maanden . 

Op langere termijn denkt de Minister trouwens aan een volledig nieuw systeem, waarbij je pas achteraf betaalt voor de bewezen diensten. Dan is het probleem van de vervaldatum volledig van de baan.   

4.5 miljoen euro in de schatkist

En ze is niet de enige. Het afgelopen jaar zijn er ongeveer een half miljoen dienstencheques vervallen, goed voor een bedrag van 4,5 miljoen euro.  Dat geld gaat niet naar de uitgiftemaatschappij Sodexo , zoals veel mensen denken, maar het verdwijnt in de schatkist.  

Dat is heel veel geld en een half miljoen vervallen cheques is immens veel, maar elk jaar worden er 84 miljoen dienstencheques uitgereikt voor 1,9 miljard euro. De meeste mensen laten ze dus niet vervallen.       

Dienstencheques: een uniek systeem  

Het systeem van de dienstencheques is een Belgische uitvinding en uniek in de wereld.  Zelf betaal je 9 euro per dienstencheque, de overheid past nog ongeveer 13 euro bij zodat ze 22 euro waard zijn. Bovendien kun je ze inbrengen bij je belastingaangifte.  

Er zijn 180 000 werknemers tewerkgesteld via dienstencheques, 97 procent zijn dames.  Het systeem werkt heel goed, het is een Belgisch succesverhaal.  

Help, mijn dienstencheques zijn bijna vervallen. Kan ik ze inruilen?     

Ja, een dienstencheque die nog niet vervallen is, kan je laten inwisselen.   

Voor elektronische dienstencheques is dit gratis, als je een papieren dienstencheque inwisselt tegen een elektronische is dat ook gratis.  

Enkel de inwisseling van papieren dienstencheques tegen andere papieren dienstencheques kost 50 eurocent per cheque. Dat bedrag dient om de manuele administratie van inwisseling, vernietiging en het herdrukken te dekken. Een goede reden om over te schakelen naar elektronische dienstencheques.
 
Vervallen cheques kun je helaas niet meer omruilen.

Hier vind je info over het omruilen van je dienstencheques 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet