Vanaf januari is Windows 7 niet langer veilig om te gebruiken

woensdag 4 december 2019 - 08:30
Vanaf 14 januari stopt Microsoft met het ondersteunen van Windows 7. Je moet je computer dus nu updaten naar Windows 10. Maar kan een wat oudere computer die update wel aan?

Wat gebeurt er?

Windows 7 kwam in 2009 op de markt, maar in de voorbije 10 jaar zijn er nieuwe online veiligheidsrisico's bijgekomen. Om die allemaal te blijven tegenhouden heeft Microsoft, het bedrijf achter Windows, beslist om te stoppen met de ondersteuning van Windows 7. Dat wil zeggen dat een computer met Windows 7 niet langer updates zal krijgen die de nieuwe spleten, kieren en gaatjes in de beveiliging van de computer dichtstoppen. De computer zal dus steeds minder en minder beveiligd zijn tegen hackers, virussen en andere online gevaren. 

Ook de klantenservice van Microsoft zal niet meer beschikbaar zijn voor de technische ondersteuning voor Windows 7. 

Wat moet ik dan doen?

Updaten naar de nieuwste versie van het computersysteem, Windows 10. Dat kost wel €145 en kan via deze link. Het loont trouwens om voortaan te updaten zodra er een nieuw besturingssysteem uitkomt, want tot in 2016 kon je nog gratis upgraden naar Windows 10. (Edit: blijkbaar is het officiële Media Creation Tool van Microsoft nog steeds beschikbaar, daarmee zou je de update nog steeds gratis kunnen uitvoeren.) 

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een ander, gratis besturingssysteem op je computer te zetten. Zoals Ubuntu. Dat kan je hier terugvinden. 

Oude computer, nieuwe Windows?

Nieuwe computersystemen zijn gebouwd om te werken met nieuwere, krachtigere computers. Dat wil ook zeggen dat oudere computer vaak een stuk trager gaan werken als je er een nieuw besturingssysteem op installeert. Check met het hulprogramma van Microsoft eerst of je computer en programma's de update naar Windows 10 wel aankunnen.  

Heb je een oude computer of geen zin om te bestalen voor de update naar Windows 10? Dan zijn er ook nog andere besturingssystemen waar je voor kan kiezen. Zoals het gratis Ubuntu, wat ook nog eens een stuk minder vraagt van je oude computer waardoor die sneller blijft werken. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!