Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zo werkt de contact tracing app 'Coronalert'

ma 28 sep. - 6:00

De Covid 19 contact tracing app van de overheid is sinds 30 september beschikbaar en is intussen meer dan 1 miljoen keer gedownload. De app die jou zal je laten weten of je in contact geweest bent met een besmette persoon. Tenminste: als iedereen hem gebruikt, en dat ook op de juiste manier doet.

Eenvoud troef

Technologiejournalist Loutfi Belghmidi is één van 10.000 testers die de app een week lang uitprobeerden. Hij vindt de Coronalert alvast heel gebruiksvriendelijk. De makers hebben alles dan ook overzichtelijk gehouden.

Op het startscherm zie je bovenaan de dagelijkse statistieken voor België: het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens.

Het vak daaronder geeft je persoonlijke risico aan. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Een groen vak betekent dat je een laag risico loopt op besmetting.
  • Een rood vak betekent dat je in nauw contact bent geweest met iemand die het virus heeft (minstens 15 minuten op minder dan 2 meter).

Krijg je een rood scherm? Dan is de kans groot dat je besmet bent geraakt. De app zegt je wat je moet doen om jezelf en anderen te beschermen.

Heb je een groen scherm, maar leg je zelf een positieve coronatest af? Onderaan krijg je de mogelijkheid om een waarschuwing uit te sturen naar al je nauwe contacten van de voorbije dagen, ook naar alle contactpersonen die je niet persoonlijk kent. Dat gaat sneller dan het klassieke contactonderzoek via het contactcenter.

Bluetooth vreet batterij

De app registreert je contacten aan de hand van draadloze verbindingen die jouw smartphone maakt met andere toestellen.

Ze wisselen anonieme codes uit via bluetooth, de toepassing voor draadloze verbindingen op korte afstand.

En dat zorgt volgens Loutfi Belghmidi meteen voor het enige nadeel van de app. Doordat hij voortdurend bluetooth gebruikt, zal je batterij (veel) sneller leeglopen. Zeker wanneer je tegelijk nog andere toestellen connecteert, zoals een smartwatch of een hoofdtelefoon.

 

Geen wondermiddel

De app op zich is niet zaligmakend, maar vormt een aanvulling op de bestaande methode van contact tracing. Bovendien wordt je privacy gerespecteerd.

Het is uiteraard logisch dat het systeem beter werkt naarmate meer mensen de app gebruiken. Daarom raadt Loutfi iedereen aan de app te downloaden en op de correcte manier te gebruiken.

“Het systeem heeft uiteraard zijn beperkingen. Weet bijvoorbeeld dat je nog altijd ziek kan worden door iemand die de app niet gebruikt. Maar het is een bijkomend middel in de strijd tegen corona, en het geeft ook een gerust gevoel wanneer je scherm groen blijft.”

Wanneer je de app vrijwillig downloadt, gebruik hem dan op de juiste manier. Wanner je een positieve coronatest aflegt, laat dat dan meteen weten aan je contactpersonen.

Downloaden?

DE app is sinds 30 september te downloaden in zowel de app store als de Play Store.

Hier lees je alles over Coronalert.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet