(Ver)bouwen: wat als het misloopt?

woensdag 1 oktober 2014 - 08:16
Bouwen en verbouwen: we doen het allemaal. Maar wat als het misloopt? de Verzoeningscommissie bouw kan misschien helpen.

Bouwproblemen zijn een nachtmerrie. De mailbox van ‘de Inspecteur’ heeft ondertussen zelfs een apart mapje voor bouwperikelen. De klachten gaan vaak over de kwaliteit van de werken. Als die slecht zijn uitgevoerd, belandt je als eigenaar vaak in een sukkelstraatje. Je kan alleen maar hopen dat de aannemer je probleem wil oplossen maar ’t is vaak woord tegen woord en dan blijft de zaak aanslepen.

Gelukkig kan je als eigenaar wel een beroep doen op de Verzoeningscommissie Bouw. De bedoeling van de commissie is om bouwgeschillen op een correcte manier af te handelen, zonder tussenkomst van het gerecht. Goed om te weten want een tussenkomst van de verzoeningscommissie bespaart je veel tijd en geld. Al zijn er wel een paar voorwaarden...

Wanneer kan je bij de Verzoeningscommissie terecht?

Iedereen die met een bouwprobleem te maken krijgt, mag een beroep doen op de expertise van de Verzoeningscommissie. Jij als bouwheer dus ook. Daarin verschilt de commissie bouw bijvoorbeeld van de ombudsdienst want die is er enkel voor aannemers.

De enige voorwaarde is dat alle partijen akkoord gaan dat de verzoeningscommissie tussenkomt. Als jij dus een expertise wil laten uitvoeren in je woning, dan zal je de aannemer moeten overtuigen om mee te werken. De mensen van de commissie kunnen je daar maar beperkt mee helpen.

Wat als de aannemer toestemt om de Verzoeningscommissie in te schakelen?

Als alle partijen akkoord zijn, stelt de Verzoeningscommissie een onafhankelijke expert aan om de zaak te bekijken. De expert komt ter plaatse en hij nodigt alle betrokken partijen uit. Na het bezoek maakt de expert een verslag en op basis van dat verslag wordt er een beslissing genomen.

Let op: dat verslag is bindend. Zowel voor jou als voor de aannemer. De expert zal binnen de twee weken na de afspraak met advies komen. Je hoeft dus niet eeuwig te wachten op nieuws.

Wat als de aannemer niet akkoord gaat met een tussenkomst van de commissie?

Als de aannemer niet akkoord gaat, kan je enkel nog naar het gerecht stappen. Het is te hopen dat het niet zover moet komen want het gerecht zal – net als de commissie – een expert aanstellen maar die is veel duurder. Als dan blijkt dat jij ongelijk hebt, draai je op voor alle kosten.

Kan je ook voor advies terecht bij de Verzoeningscommissie?

Nee, de commissie is een onafhankelijk initiatief. Het gaat hen alleen maar over de afhandeling van bouwgeschillen. Een persoonlijke begeleiding om je probleem sneller op te lossen, krijg je dus niet.

TIP!

Neem in je contract met de aannemer een clausule op waarin je eist dat je bij problemen beroep kan doen op de verzoeningscommissie. Zo vermijd je achteraf problemen.

Wil je graag meer weten over de commissie? Op hun website vind je alle info

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!