Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Verkeersboete en factuur betaal je nu met veilige QR-code

di 21 jan. - 3:00

Je zal ze steeds vaker zien verschijnen: een unieke QR-code op jouw factuur om sneller, makkelijker en veiliger te kunnen afrekenen. Dat vertellen de makers van de zogenaamde POM-code aan 'De Inspecteur'. Een 300-tal bedrijven werken er nu al mee, en ook op de verkeersboetes staan ze sinds november.

De nieuwe QR-codes verschijnen al even op de facturen van een aantal ziekenhuizen, energieleveranciers, op de verkeersboetes en een 300-tal andere bedrijven, scholen en organisaties. Die nieuwe QR-code is ontwikkeld door het Antwerpse bedrijf POM, wat staat voor 'peace of mind' of 'gemoedsrust'. Een knipoog, want betalen via deze code zou volgens de makers makkelijker, sneller én veiliger moeten zijn.

Zo ziet die POM-code eruit:

Wie een factuur ontvangt met zo'n POM-code kan via de camera van zijn smartphone of tablet die code scannen. Dan kom je via een link op een beveiligde betaalpagina terecht. Daar kan je dan kiezen op welke manier je wil betalen. Met Bancontact, via de app van je eigen bank, via kredietkaart en binnenkort zelfs via Apple Pay. Al hangt het aantal betaalmogelijkheden af van het bedrijf of de instantie die de factuur uitstuurt, want zij kunnen dat zelf bepalen. 

Waarom veiliger?

De QR-codes die POM heeft ontwikkeld, zijn één voor één uniek en leiden naar een veilige betaalpagina waar je het bedrag en het rekeningnummer van de begunstigde ziet staan, maar niet kan aanpassen. Dus wie overgaat tot betalen, is zeker dat zijn geld op de juiste plek terechtkomt met meteen ook de gevraagde referentie. Zo is deze technologie een oplossing voor factuurfraude, waarbij oplichters facturen uit een brievenbus vissen en het rekeningnummer aanpassen en zo met grote bedragen aan de haal kunnen gaan. 

De bedenkers zijn er ook zeker van dat oplichters nooit deze nieuwe codes kunnen misbruiken. Bedrijven kunnen enkel een POM-code op hun factuur zetten na een strenge selectie. Ze moeten niet louter een btw-nummer kunnen voorleggen, het gaat veel verder.

Natuurlijk is zo'n POM-code niet gratis voor de bedrijven die ermee werken, toch maken de ontwikkelaars zich sterk dat steeds meer bedrijven voor hun systeem zullen kiezen. Omdat het veiliger is, maar ook omdat ze zo hun klanten een makkelijke oplossing bieden om een factuur snel te betalen. Bovendien is het een oplossing voor wie vergeetachtig is; wie via de QR-code heeft betaald en ze een aantal uren of dagen later opnieuw scant, krijgt de boodschap dat de factuur al betaald is.

Ook een betaalknop! 

Behalve de QR-code heeft het bedrijf nu ook een betaalknop ontwikkeld die bedrijven bij een digitale factuur in een mail kunnen voegen, om zo sneller te kunnen betalen. Die ziet er dan weer zo uit: 

De makers beseffen dat het wennen kan zijn. We worden al jaren gewaarschuwd niet zomaar door te klikken op een link in mails die we als verdacht ervaren, dus de betaalknop zal in het begin misschien wantrouwen opleveren. Bij twijfel of het om een echte factuur gaat, is het dus verstandig na te gaan of jij wel een factuur verwacht had van de desbetreffende instantie. Of je neemt contact op met hun klantendienst om te checken of het klopt dat jij een factuur met een betaalknop krijgt. Bedrijven die kiezen om te werken met dit systeem, zullen sowieso hun klanten informeren over die nieuwe betaalmogelijkheid. 

"Aantal niet-betaalde boetes daalt"

De overheidsdienst Justitie was het voorbije anderhalf jaar wel vaker te gast bij 'De Inspecteur' op Radio 2. In maart 2018 ging het platform 'verkeersboetes.be' van start waardoor het makkelijker zou worden om een boete te betalen. Ook stond er sindsdien een QR-code op boetes om zo onmiddellijk een boete af te rekenen. Helaas zaten er veel kinderziektes in dat systeem; de QR-code bleek enkel te werken met een beperkt aantal bankapps en via het platform gingen meerdere betalingen mis. 

Vanaf november 2019 kiest de FOD Justitie voor de nieuwe POM-codes, waardoor meer burgers vlot zouden moeten kunnen betalen. Dankzij de digitalisering heeft de overheidsdienst intussen ook een veel beter zicht op het aantal onbetaalde verkeersboetes. "Het is zo dat wij jaarlijks voor 500 miljoen euro aan boetes uitsturen. 90 procent van die boetes worden nu vrijwillig betaald en dat is beter dan vroeger, want lang lag dat rond de 80 procent. De inningsgraad is gestegen door die digitalisering, maar ook de betere samenwerking tussen justitie, politie, financiën en mobiliteit maakt dat we die kleine groep van nu nog zo'n 10 procent wanbetalers beter kunnen aanpakken in de toekomst," zegt Edward Landtsheere.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet