Vermijd de zonnebank

vrijdag 12 juli 2013 - 09:00
zonnebank
Volgens de Stichting tegen kanker is de zonnebank even gevaarlijk als tabak.

Gevaar

Volgens de Stichting tegen kanker is de zonnebank even gevaarlijk als tabak.

Onder de zonnebank komen er UVA en UV B stralen vrij. Vroeger dacht men dat de UV-B stralen schadelijker waren dan de UVA stralen. Maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat ze nu allebei even schadelijk zijn

Het maakt niet uit onder welke zonnebank je gaat liggen, van zodra er UV- licht aan te pas komt, is het kankerverwekkend.
En wat als je nu maar 1 keer om de maand gaat? Wel ja, dan blijft het schadelijk, alleen gaat het iets trager en dat heeft te maken met je zonne-kapitaal.
Iedereen heeft een zonne-kapitaal, een aantal uren zon waartegen je huid bestand is.

De hoeveelheid UVstralen dat je huid aankan, hangt dus af van je huidtype.
Vandaar dat mensen met een heel bleke huis eigenlijk moet verboden worden door de zonnebankcentra om onder de zonnebank te gaan. Maar daar wringt het schoentje ook. Want om een zonnebank te openen is er geen registratieplicht. Dus we weten niet hoeveel er juist zijn in België.

De controle

De FOD economie controleert die zonnebanken. Bij hun laatste controle waren maar 10,9 procent van de zonnebanken in orde met de wetgeving.
De problemen waren vooral bij de intakegesprekken en de voorlichting van de mensen. De hygiëne en de kwaliteit van de lampen waren in de meeste gevallen wel in orde.

De stichting tegen kanker deed ook een groot onderzoek bij consumenten naar zonnebankgebruik.
Daaruit blijkt dat zonnebankgebruikers vaak denken dat het gebruik van een zonnebank veiliger is, dan blootstelling aan de zon.
Maar de grootste reden waarom zij de zonnebank gebruiken is naast een mooi kleurtje, ook het ‘voorbruinen’ – ze denken dat als ze al een ‘laagske’ bruin hebben, dan minder snel verbranden in de ‘echte’ zon.
Niks is minder waar, zeggen ze bij de Stichting tegen Kanker, want een bruin laagje staat gelijk aan faktor 4.Alternatieven

Zelfbruiner of bruinen zonder zon

Daar zit dihydroxyaceton in, dat inwerkt op een stof die in de dode, bovenste huidlaag zit (hoornlaag). Het werkt zeer oppervlakkig, en heeft niks te maken met het pigment in je huid. Veel minder schadelijk dan de zonnebank zegt Marleen Finoulst, dokter en hoofdredactrice van Bodytalk. Maar vergeet je niet in te smeren als je daarna nog in de zon gaat lopen. Dit is geen beschermende creme.

Zelfbruinpilletjes (Eunobiol)

Hier zitten carotenoïden in, een stof waar je huid bruiner van wordt.
Een doosje met 30 capsules kan je in de apotheek vinden voor 25 euro, maar je kan dus evengoed een kilo wortelen of tomaten gaan kopen op de markt.


Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!