Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Verwarmingsketel vervangen of niet?

wo 16 nov. - 11:46

Zolang die oude ketel werkt laat je hem staan, zeg je? Een nieuwe ketel is misschien al na 6 jaar terugverdiend.
Ook zo'n oude ketel in huis? Misschien toch maar eens de berekening maken.

Een tijd geleden vroeg De Inspecteur z’n facebookvrienden naar de ouderdom van hun verwarmingsketel. De reacties logen er niet om: België bulkt van de oude ketels. Naar verluidt zouden in Vlaanderen alleen nog zo'n 100.000 mensen hun woning verwarmen met een ketel uit de jaren '70. In Genk vond de Inspecteur bij Sooi en Lili zelfs nog een perfect werkende mazoutketel uit 1969.

Goed onderhouden, da's wel het minste wat je ervan kan zeggen. Maar waar haal je nu eigenlijk meer voordeel uit: de oude ketel gebruiken tot hij de geest geeft, of om de zoveel jaar investeren in een nieuw exemplaar?

Sneller winst dan je denkt

Maarten Sourbron van de Onderzoeksgroep Thermische Systemen aan de KULeuven weet dat heel wat zestigers en zeventigers met het dilemma worstelen. Logisch ook: het gaat om een investering van enkele duizenden euro's die je er pas na een tijd uithaalt. En toch kan een nieuwe ketel volgens hem sneller renderen dan je zou verwachten.

Sourbron: “Ik heb het eens uitgerekend voor Sooi en Lili. Ze kunnen een nieuwe ketel al terugverdienen op 5 à 6 jaar. Hun oude ketel heeft een rendement van om en bij de 60%. Bij een nieuwe ketel spreken we al snel over 90% rendement. Dat maakt het verschil.”

Even rekenen: een nieuwe mazoutketel laten installeren kan al vanaf ongeveer 5500 euro. Sooi en Lily kunnen door het verschil in rendement elk jaar 442 euro besparen op hun stookkosten. Hun nieuwe mazoutketel kan dus terugverdiend zijn na 12 jaar en een paar maanden. Maar Sooi en Lili hebben een laag verbruik. Voor veel andere gezinnen kan de terugverdientijd veel korter zijn - in bepaalde gevallen zelfs 6 jaar."

Voor Sooi en Lili wordt het wellicht interessanter om over te stappen op gas: “Zo’n ketel is om te beginnen goedkoper. Bovendien kan hun besparing op het verbruik dan 660 euro per jaar bedragen. Zo kunnen ze de gasketel al terugverdienen vanaf 5 jaar en 3 maanden. Op voorwaarde natuurlijk dat de omstandigheden wat meezitten: niet iedereen heeft gas liggen in de straat en je moet ook zelf de aansluitingskost betalen, de kosten voor het intuberen van je schouw, enzovoort.”

Wel even tellen

We zullen er geen doekjes om winden: zoiets berekenen is geen kinderspel. Er zijn namelijk heel veel factoren om rekening mee te houden. Daarom stellen veel mensen de ingreep uit, vaak omdat ze de investering omwille van hun leeftijd niet meer zien zitten. Je kan het best de hulp van een (objectieve) specialist inroepen. Misschien geeft je stad of gemeente wel (gratis) milieuadvies?

Elke situatie is dus anders, maar je mag er volgens Maarten Sourbron wel van uitgaan dat je vandaag een ketel van 15 à 20 jaar beter vervangt. Het verschil in rendement tussen een oude en een nieuwe ketel is zo groot dat de terugverdientijd heel goed meevalt. Tenzij je plant om binnen de 5 à 6 jaar te verhuizen, maar weet dat een nieuwe ketel ook een meerwaarde betekent voor je woning.

Vervang je dan beter elke ketel sowieso na 15 à 20 jaar? Sourbron: “Dat zou ik niet meteen zeggen. De recente hoogrendementsketels zijn al zo geoptimaliseerd, dat het verschil met een ketel van de toekomst veel kleiner zal zijn. Als je vandaag een installatie plaatst en die goed onderhoudt, kan die in theorie wel langer goed renderen.”

Kijk eens verder dan gas/mazout

Vorig jaar werden de klimaatakkoorden in Parijs ondertekend. We zullen uiteindelijk allemaal ons steentje moeten bijdragen om de doelstellingen te halen. Een nieuwe gas- of stookolieketel stoot veel minder CO2 uit dan een oud exemplaar. Maar waarom bekijk je ineens niet welke alternatieven er mogelijk zijn?

Een ketel op pellets kan bijvoorbeeld een optie zijn, als je tenminste genoeg plaats hebt voor de stockage. Of een warmtepomp. Weinig mensen denken er vandaag spontaan aan, omdat die elektriciteit verbruikt. In verhouding tot gas en stookolie is die vandaag relatief duur. Maar die prijsverhouding zal ooit veranderen; Een warmtepomp of een combinatiesysteem (bijvoorbeeld warmtepomp + gas) is dus misschien toch niet zo’n slecht idee.

Tips

Dus, heb je een ketel van 15, 20 jaar of ouder? Dan kan je de investering in een nieuwe ketel soms al op 5 of 6 jaar terugverdienen. Het is ook elk geval een goeie investering in het milieu.

Maarten geeft wel nog enkele tips mee:

  • Eerst isoleren. Is je ketel verouderd, maar doet hij het nog altijd? Pak dan in de eerste plaats je woning aan. Hoe beter die geïsoleerd is, hoe minder warmte je nodig hebt. Eens de isolatiegraad goed zit, kun je kijken of je verwarming efficiënter kan.
  • Zie het niet te groot. Nogal wat installateurs raden een veel te grote ketel aan. Die is niet alleen duurder bij de aanschaf, maar het rendement ervan zal uiteindelijk ook lager liggen dan bij een ketel die goed afgestemd is op je woning. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: een kleinere ketel die continu werkt is zuiniger dan een grote ketel die maar af en toe aanslaat.
  • Pas op voor asbest in oude leidingisolatie. Bij heel wat oudere verwarmingssystemen zijn de buizen omwikkeld met isolatie waarin asbest gebruikt werd voor de stevigheid. Plan je werkzaamheden? Kijk dan zeker eens op pagina 13 en 14 van deze folder.
  • Oud ijzer niet vergeten. Gaat je oude ketel uiteindelijk de deur uit? Ga dan zeker na hoeveel je er nog kan voor krijgen. Zeker bij oude (meestal zware) ketels kan de metaalwaarde een mooi extraatje opleveren.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet