VIAS Institute nuanceert onderzoek Test Aankoop: "Er zijn wel goede elektrische steps op de markt"

vrijdag 9 oktober 2020 - 08:36
"Als het ons ligt, koop je beter geen elektrische step. Die zijn niet veilig genoeg en de kwaliteit is te laag voor wat je betaalt." Dat was de conclusie van Test Aankoop na een vergelijkende test van 11 van die steps. Maar het VIAS Institute heeft bedenkingen bij die uitspraak.

De volledige conclusie van Test Aankoop kan je hier nalezen, en Stef Willems van VIAS Institute trekt de resultaten van de test ook niet in twijfel. Ze willen vanuit VIAS Institute wel graag enkele toevoegingen doen.

Goede step vanaf zo'n 400 euro

Volgens Stef Willems is zo'n elektrische step nog altijd geen gehomologeerd toestel, er zijn dus nog geen minimumvereisten opgelegd binnen Europa voor elektrische steps. En uiteraard heb je dan goede en minder goede merken op de markt. VIAS Institute wijst erop dat Test Aankoop verschillende modellen heeft uitgetest die onder de 400 euro kosten, en dan krijg je resultaten die niet denderend zijn.

Stef Willems: "De zes modellen die Test Aankoop heeft getest waren goedkoper dan 400 euro. En die 400 euro is voor ons een beetje een 'symbolische norm', vanaf dat bedrag hebben wij het gevoel dat je een kwalitatieve elektrische step kan kopen. Bovendien zat het meest verkochte merk in ons land, E-Twow, niet in de test. Ook over deelsteps werd niks gezegd, iets dat toch ook vaak wordt gebruikt in de steden."

VIAS Institute wil dus duidelijk maken dat als je steps test uit het goedkopere segment, je niet meteen mag concluderen dat er geen goede kwalitatieve elektrische steps op de markt zijn. Want die zijn er volgens hen wel.

Ongevallen

VIAS Institute merkt uit onderzoek ook dat de ongevallen met elektrische steps zelden te linken zijn aan de kwaliteit van de steps. Willems: "Wij hebben hierover al heel wat spoeddiensten van ziekenhuizen gecontacteerd in het verleden en eigenlijk valt het aantal ongevallen met elektrische steps heel goed mee. Wie niet roekeloos rijdt en getraind is kan perfect veilig met zo'n step rijden".

Deelsteps

In de test van Test Aankoop kwamen ook geen deelsteps aan bod, nochtans zijn die heel populair in onze steden. Hoe veilig zijn die?

Stef Willems: "Die deelstepbedrijven hebben vaak een eigen merk van steps die ze gebruiken. Wij hebben toch wel de indruk dat die steps van een goede kwaliteit zijn. Ook hier horen we toch zelden dat een ongeluk veroorzaakt is door een technisch defect aan de step.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!