Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zo neem je een vriendje van je kinderen mee op reis: "Vergeet de juiste papieren niet mee te nemen"

di 28 jun. - 8:00

Je zoon of dochter wil graag een vriendje meenemen op reis. Je neemt je neefje mee op de trip van zijn leven naar New York. De kleinkinderen kunnen tijdens de paasvakantie een weekje mee naar Spanje met opa en oma… Waar moet je aan denken als je andermans minderjarige kinderen meeneemt op reis?
Kinderen in een vliegtuig
© Canva

De juiste papieren

Afhankelijk van de bestemming moet het kind het juiste identiteitsbewijs bij zich hebben. Voor reizen binnen Europa volstaat een identiteitskaart, voor andere bestemmingen is een internationaal paspoort verplicht - zelfs voor pasgeborenen!

Kinderen krijgen pas een e-ID vanaf 12 jaar. Tot die leeftijd kunnen ze een kids-ID aanvragen. Die is in principe niet verplicht, maar als je reist met een kind dat niet van jou is, is het wel sterk aan te raden. Het kan je niet alleen problemen besparen in het land van bestemming, maar ook in België: het kind zal bijvoorbeeld niet eens mogen vertrekken met het vliegtuig als het de juiste documenten niet bij zich heeft.

Let er ook op dat de foto op het identiteitsbewijs nog gelijkend is. Als dat niet zo is laat je beter een nieuwe kaart of paspoort maken om problemen te vermijden.

Ouderlijke toestemming

Heel wat steden en gemeenten zeggen dat een document van ouderlijke toestemming verplicht is als je op reis gaat met niet-eigen kinderen. Dat is niet zo. Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen vastleggen. In principe is het genoeg als het kind z’n ID-kaart of paspoort bij zich heeft.

Toch kan zo’n document van ouderlijke toestemming handig zijn als bewijsstuk bij een eventuele controle in het buitenland. Het kan dus zeker geen kwaad om het mee te nemen.

Heel wat steden en gemeenten bieden gratis een standaarddocument aan, maar je mag het ook zelf opstellen. Let dan wel op een aantal zaken: beide ouders of de ouder die het kind niet vergezelt moeten met hun handtekening de toestemming geven voor die bepaalde reis, binnen die bepaalde termijn. Stel het document op in het Nederlands én bij voorkeur ook in de taal van het land van bestemming (of in het Engels). Je kan ze meestal ook gratis ‘voor echt’ laten verklaren op het gemeentehuis.

Neem altijd veiligheidshalve een kopie van je trouwboekje of de geboorteakte mee als je niet dezelfde naam hebt als je kind. Het komt voor dat ouders hun eigen kinderen niet mogen meenemen op reis bij een controle (bijvoorbeeld op de luchthaven), als de kinderen een andere familienaam dragen dan de meereizende ouder.

— De Inspecteur

Maar pas op: zo’n ouderlijke toestemming biedt geen enkele garantie voor een probleemloze reis, want er bestaat eigenlijk geen nationale of internationale rechtsgrond voor!

Trouwens: het komt eigenlijk veel vaker voor dat ouders hun eigen kinderen niet mogen meenemen op reis bij een controle (bijvoorbeeld op de luchthaven). Als ze een andere familienaam hebben dan de meereizende ouder kan dat al eens tot problemen leiden. Neem daarom veiligheidshalve een kopie van je trouwboekje of de geboorteakte mee als je niet dezelfde naam hebt als je kind.

En de verzekering?

Bespreek met de ouders van het minderjarige kind welke verzekeringen zij hebben, want het is niet omdat jij verzekerd bent, dat het kind dat ook is.

Jouw gezinspolis (de familiale verzekering) geldt alleen voor de leden van jouw gezin. Maar als de ouders van het kind ook een polis hebben, dan zal die tussenkomen bij een schadegeval – ook als het kind met jou meereist naar het buitenland.

Wel opletten: als het kind schade veroorzaakt omdat jij niet oplettend genoeg bent en niet genoeg toezicht houdt, dan bestaat de kans dat jij (dus jouw verzekering) zal moeten opdraaien voor de schade. De premie zal misschien niet duurder worden, maar je zal wel de franchise moeten ophoesten.

Ga ook na of het kind een reisbijstandsverzekering heeft. Als zijn ouders die hebben is het automatisch meeverzekerd, ook al gaat het met jou mee op reis. Als zijn ouders geen bijstandpolis hebben kun jij makkelijk de extra persoon laten bijverzekeren in jouw polis. Dat kan in principe tot vlak voor het vertrek.

Het maakt niet uit of het kind bij dezelfde maatschappij verzekerd is als het gastgezin. Als er iets ernstigs gebeurt, en er zijn twee maatschappijen in het spel, dan zal één ervan het voortouw nemen en achteraf de kosten regelen met de andere verzekeraar. Het kind en het gezin worden dan niet gescheiden of bijvoorbeeld via een andere weg gerepatrieerd.

Weet dat je voor medische zaken sowieso verzekerd bent in het buitenland via Mutas (vroeger EuroCross). Iedereen die aangesloten is bij een mutualiteit heeft automatisch ook recht op die medische bijstand.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet