Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Waarom betaal ik in Duitsland minder in een kledingwinkel?

do 13 jun. - 6:15

Het is eindelijk wat warmer buiten, dus de zomergarderobe komt stilaan bovenaan te liggen in de kleerkast. En over die kledij, daar weet Inspecteur Decaluwé ‘t één en ’t ander over te vertellen.
kleuter met traditionele hoed en hemd

Het is eindelijk wat warmer buiten, dus de zomergarderobe komt stilaan bovenaan te liggen in de kleerkast. En over die kledij, daar weet Inspecteur Decaluwé ‘t één en ’t ander over te vertellen.

beeld klerenwinkel

beeld klerenwinkel

Prijsverschillen tussen landen

Er staan vaak heel wat verschillende prijzen op prijskaartjes in winkelketens – en Duitsland is vaak goedkoper. Dat is door verschillende factoren te verklaren:

  • de koopkracht
  • de concurrentie tussen bedrijven
  • de prijsgevoeligheid van de inwoners van dat land
  • de BTW

De prijsbepaling

De prijs van een kledingstuk wordt op zich ook bepaald door verschillende factoren:

  • het materiaal waaruit het kledingstuk gemaakt is
  • de loonkost in het land waar het kledingstuk gemaakt wordt
  • het transport van de plaats van productie naar de winkels waar het verkocht wordt
  • de douanerechten
  • de loonkost van het personeel dat in de winkel staat
  • de huurprijs van de winkelruimte
  • de marketing en merkzetting

De prijs-kwaliteitsverhouding

Kan je aan de prijs ook de kwaliteit van een kledingstuk meten? De kwaliteit is bij duurdere stukken doorgaans wel beter, maar dat is niet noodzakelijk zo. De kwaliteit hangt in de eerste plaats af van de kwaliteit van de stof en de afwerking van het kledingstuk. Dat kan je voor een groot stuk zelf inschatten in de winkel. Maar als je voor een merk kiest, betaal je ook een stukje voor de naam en faam en het logo dat erop staat.

Bio

Biokledij is kledij op basis van natuurlijke vezels, namelijk katoen, vlasvezel, wol en zijde, en ook hennep en bamboe, die biologisch geteeld en verwerkt zijn. Je kan het vergelijken met biogroenten: ze worden ook geteeld met een heel kleine hoeveelheid chemicaliën, zoals pesticiden en insecticiden. Maar het grote verschil met groenten is dat je die biotextielvezels niet meteen kan ‘consumeren’ na de oogst. Ze moeten eerst nog verwerkt worden tot een heel kledingstuk. En die verwerking is vaak niet bio. Er is dus een verschil tussen een “t-shirt van biokatoen” en een t-shirt dat volledig biologisch gemaakt is.

Kwaliteit van bio

De kwaliteit van een biokledingstuk is zeker voldoende, maar gemiddeld gezien haalt het niet de topkwaliteit waaraan wij gewoon zijn bij andere, niet-biokledingstukken, namelijk kledingstukken die gemaakt zijn van synthetische of semi-synthetische materialen. De productie van biotextielvezels is immers veel moeilijker dan van gewone textielvezels. Want bio-producenten kunnen geen chemische middelen gebruiken – zoals insecticiden en pesticiden – om de planten te beschermen en dus de vezel te verbeteren.

Endan is er nog een bijkomend probleem. Op dit moment is ongeveer 1% van de totale textielproductie bio. Stel dat dat percentage zou stijgen tot bijvoorbeeld 5%, dan zouden we zowat het hele Amazonewoud moeten kappen en er plantages zetten. Want zoveel extra katoen zou er nodig zijn om aan genoeg bio-vezels te komen. En dan zitten we nog maar aan 5%...

Fairtradekledij

Het faitrade-logo (dat je voornamelijk in wereldwinkels vindt) slaat op eerlijke handel: de producenten in lageloonlanden krijgen een eerlijk loon voor hun producten. In ons land vind je weinig kleren met een fairtrade logo, zelfs niet in de wereldwinkels van Oxfam. Het is immers niet evident voor Oxfam om een kledingcollectie te verkopen. Ze hebben dan pashokjes nodig en grotere winkels met meer uitstalruimte. En kleren zijn seizoensgebonden, dus die kunnen niet zomaar een heel jaar in de winkel blijven liggen. Sjaals en juwelen doen het wel ontzettend goed.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet