Waarom geeft ananas een prikkelend gevoel op de tong?

woensdag 11 mei 2022 - 10:17
Een vers stuk ananas eet je meestal niet zonder gevolgen. Veel mensen hebben daarna last van een prikkelend gevoel in de mond of op de tong. Hoe komt dat? De Inspecteur vraagt het aan wetenschapsjournalist Koen Wauters van VRT NWS.

Bromelaïne in de ananas

"Het prikkelend gevoel in je mond komt door de stof Bromelaïne", zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters.

"De stof dankt zijn naam aan... 'Ananas'. Want de ananas is een plant uit de Bromelia-familie. Het is een grote plantenfamilie waar ook bekende kamerplanten in thuishoren." 

En wat gebeurt er dan precies? "Bromelaïne zet een chemische reactie in gang die de eiwitten splitst. Onze huid en spieren en de binnenkant van je mond bestaan uit eiwitten. Wat er gebeurt, is dat die verse ananas de binnenkant van je mond afbreekt. Als je veel ananas eet, krijg je zelfs een ruwe mond." 

Het is niet gevaarlijk

Het klinkt als een horrorscenario: verse ananas die je lichaam vanbinnen opeet. 

"Zo erg is het niet", stelt Koen Wauters direct gerust. "Het is niet zo dat ananas je hele lichaam opeet. Als de ananas in je maag terecht komt, stopt het proces van die bromelaïne door je maagzuur. En je lichaam maakt nieuwe cellen in de mond en op de tong aanZo wordt eventuele schade meteen hersteld." 

De ananas breekt de binnenkant van je mond af. Maar je lichaam herstelt de schade snel. 

Koen Wauters, Wetenschapsjournalist VRTNWS

Hoe rijper, hoe minder last

Koen Wauters heeft ook tips om het prikkelende gevoel te vermijden.

"Als je de ananas opwarmt, heb je er nooit last van. Want als je de vrucht opwarmt, wordt de bromelaïne afgebroken', zegt hij. "Je hebt er dus ook nooit last van als je ananas uit blik eet. Want die wordt eerst opgewarmd voordat die ingeblikt wordt."

De meeste bromelaïne zit ook in het harde midden en in de steel van de ananas. "Als je de zachte stukken van de ananas eet, zal je dus ook minder prikkeling voelen", zegt Wauters. "En het helpt ook om een rijpe ananas te kopen. Want hoe rijper de vrucht, hoe minder bromelaïne er in zit.

Zo herken je de rijpe ananas

  • Ruik: een rijpe ananas ruikt sterker
  • Kijk: een rijpe ananas heeft een gelere gloed
  • Voel: als de vrucht een beetje meegeeft, is dat het teken dat die rijp is
  • Trek een blad uit de kruin: komt het blad goed los, dan is de ananas rijp
  • Koop een goeie: de vrucht rijpt niet verder eens die geplukt is, het heeft geen zin om de ananas langer in de fruitschaal te leggen

Bromelaïne en gelatine is een slechte combinatie. Pudding maken met verse ananas lukt niet.

Koen Wauters, wetenschapsjournalist VRT NWS

Bromelaïne werkt bij brandwonden

Er worden allerlei medische eigenschappen aan bromelaïne toegedicht. "Het zou helpen tegen pijn en artrose en de stof zou ook ontstekingsremmend werken. Maar dat is voor alle duidelijkheid niet bewezen", zegt Koen Wauters. 

Wat wel bewezen is, is dat bromelaïne helpt om brandwonden te genezen. "De stoft wordt op de huid gesmeerd en verwijdert dode huidcellen. Vaak is het een alternatief voor operaties.

Geen ananas bij gelatine

Je kan bromelaïne ook in de keuken gebruiken. "Het maakt vlees malser en verbetert de spijsvertering", zegt Koen Wauters. 

Maar je moet er ook mee opletten, want bromelaïne en gelatine is een slechte combinatie. "Je kan geen verse pudding maken met ananas", zegt Wauters. "Bromelaïne breekt gelatine of beendermeel af. Je pudding zal in elkaar zakken. Tenzij je natuurlijk pudding maakt met ananas uit blik, dan lukt het wel want in die ananas zit geen bromelaïne meer."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!