Waarom geeft textiel kleur af en hoe kan je dat vermijden?

donderdag 14 mei 2020 - 17:24
Getty Images
Luisteraar An uit Grimbergen stuurt een opmerkelijk mailtje. Ze heeft blauwe lakens gekocht, maar die geven kleur af. An staat elke dag op met een blauwe schijn op haar gezicht! De Inspecteur kocht ook zo’n set lakens en werd net als An lichtjes blauw wakker.

Kwalitatief verven is duur

Volgens professor textielkunde Paul Kiekens heeft alles te maken met een goedkoop productieproces. Kledingketens willen hun klanten goedkope producten aanbieden en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Textiel verven is een ingewikkeld proces maar het is perfect mogelijk om dat grondig te doen. "Maar grondig verven heeft natuurlijk een prijskaartje en dat willen veel ketens niet meer betalen. Want voor alle duidelijkheid: het zijn wel degelijk de ketens die bepalen hoe goed kleding geverfd wordt en niet de ververijen. Die voeren enkel een order uit."

Blauw is een probleem

Blauw is wel sowieso een moeilijke kleur om te verven. Dat heeft te maken met de chemische samenstelling van de kleur. Indigo heeft bijvoorbeeld zwakke chemische bindingen waardoor de kleur zich moeilijk vasthecht aan de vezels van een stof. “Maar”, zegt Professor Kiekens, “zelfs een moeilijke kleur geeft niet af als het verven grondig gebeurd. En daar loopt het bij goedkoop textiel mis."

Azijn helpt

Om te vermijden dat jouw lakens of andere stoffen kleur afgeven, kan je de stukken best op voorhand afzonderlijk wassen in de wasmachine. Sommige ketens zetten die aanwijzing zelfs op de verpakking van het product. Na drie keer wassen, zou de stof geen kleur meer mogen afgeven. Donkeren kleuren stop je zelfs best in een emmer water met azijn. Dat is de beste manier om thuis je kleuren te fixeren. Maar Professor Kiekens laat wel weten dat het eigenlijk niet zou mogen. "Het is niet jouw taak om je kleuren te fixeren, dat kan perfect in de fabriek. Alleen kost dat meer en dus neem je best het zekere voor het onzekere door zelf je kleuren te fixeren."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!