Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Waarom is het trappistenbier Orval zo moeilijk te vinden in de winkel?

do 10 nov. - 7:15

Heb jij al eens geprobeerd om Orvalbier in de supermarkt te vinden? Dat is blijkbaar niet zo gemakkelijk. Luisteraar Pieter Pools vraagt zich af hoe dat komt. “Er is een stijgend tekort aan Orval, omdat het bier de laatste tien jaar populairder is geworden”, zegt biersommelier Sofie Vanrafelghem bij De Inspecteur.
Een glas Orval
© Orval

Verschillende luisteraars merken op dat Orval kopen niet van een leien dakje gaat. Zo heb je luisteraar Daan uit Jette die laat weten dat hij maximaal 6 flesjes mag kopen. Ook Nicolas is fan van het trappisenbier. Hij koopt dat normaal bij drankenhandel Prik&Tik, maar moet tegenwoordig voor 40 euro aankopen vooraleer hij het bier mag toevoegen aan zijn bestelling.

Creatieve oplossingen

“Prik&Tik probeert voor elke klant een aantal flesjes Orval te reserveren. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren”, zegt Jan Dalemans van Prik&Tik. “We doen dit om te vermijden dat er één iemand de winkel binnenkomt en alles van Orval meeneemt.” Maar mag dit wel?

Het is de commerciële vrijheid van de onderneming om te oordelen welke verkooppolitiek zij toepassen.

— Lien Meurisse, woordvoerder FOD Economie

Volgens Lien Meurisse van de FOD Economie is het toegestaan om op een creatieve manier met het tekort aan Orvalbier om te gaan: “Het is de commerciële vrijheid van de onderneming om te oordelen welke verkooppolitiek zij toepassen, maar wel op voorwaarde dat de consument niet misleid wordt.”

Dus een beperking op het aantal flesjes die verkocht worden, mag als de verkoopactie duidelijk gecommuniceerd wordt. Hetzelfde geldt dan ook voor koppelverkoop waarbij bepaalde producten met elkaar verbonden worden. Het tekort aan Orval is hiermee wel niet opgelost.

Een trappistenbier

Maar waarom is Orval zo moeilijk te vinden in de supermarkt of drankenhandel? "Orval is een trappistenbier, dat wil zeggen dat winst niet het hoofddoel is bij de productie“, legt biersommelier Sofie Vanrafelghem uit. "De monniken willen enkel voldoende opbrengst om hun gemeenschap en abdij te onderhouden. Als er winst zou zijn dan wordt dat meteen gedoneerd aan goede doelen.”

De brouwmeester is wereldwijd de enige vrouwelijke brouwmeester in een trappistenbrouwerij.

— Sofie Vanrafelghem, biersommelier

"Doordat de monniken zich focussen op het bidden is er niet zo’n grote productie van het bier en kunnen er tekorten zijn." Wat nog opvallend is aan het trappistenbier is dat het gebrouwen wordt door een vrouw. “De brouwmeester is Anne-Françoise Pypaert, zij is wereldwijd de enige vrouwelijke brouwmeester in een trappistenbrouwerij", zegt Vanrafelghem.

Alternatief?

Er is dus maar een beperkte productie van Orval en de monnikken zijn niet van plan om meer bier te brouwen. Kunnen liefhebbers dan overschakelen op een gelijkwaardig alternatief? "Orval is een uniek bier dus het is moeilijk om daarvoor een vervanger te vinden. Maar wie houdt van een meer complex bier met een zuurtje, kan zeker eens een Straffe Hendrik Wild proberen." Volgens Vanrafelghem is het zeker niet hetzelfde, maar het is ook bier met wilde gist.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet