Waarom is mijn Nutella Pools?

woensdag 5 december 2018 - 07:30
Je hebt hem misschien ook al gezien in jouw supermarkt: de Nutella-pot met een Poolse etiket. Voor alle duidelijkheid, hij is niet overal Pools geworden. Maar er zit wel een reden achter.

Ferrero, het moederbedrijf van Nutella, heeft geen fabriek in België. Onze chocopotten komen dus sowieso uit het buitenland. In de meeste gevallen komt die uit de fabriek in Villers-Ecalles, in het noorden van Frankrijk. Die krijgen een 'Belgisch etiket' met Nederlandstalige en Franstalige tekst.

Er zijn wereldwijd verschillende Ferrero-fabrieken, bijvoorbeeld in Polen. Daar hebben ze geen Belgische etiketten en krijgen ze een Poolse. Bij de distributeurs in België krijgen die dan een vertalingssticker opgekleefd. 

Verschillend per supermarkt

Nutella is niet overal Pools geworden. Dat je nu in Carrefour bijvoorbeeld vaak Poolse potten vindt is geen toeval. Baptiste van Outryve, woordvoerder bij Carrefour:

"We geven bij Carrefour voorkeur aan Belgische producten en daarvoor onderhandelen we met leveranciers uit ons land. We merken de laatste tijd dat die bedrijven hun prijzen echter verhogen, dat is nadelig voor de klant en voor ons. In het buitenland worden dezelfde producten door buitenlandse handelaars aan een lagere prijs verkocht. Het was dus een opportuniteit voor ons".

En die opportuniteit vonden ze in Polen, vandaar dat de kans bestaat dat je een Poolse Nutella-pot aankoopt dezer dagen. Carrefour is niet de enige supermarkt die dit doet. 

Een consument verdraagt niet altijd prijsverhogingen, wij ook niet. Dus zijn we op zoek gegaan naar een oplossing!

Baptiste van Outryve, Carrefour

100% hetzelfde

Ferrero garandeert dat in elke fabriek wereldwijd dezelfde ingrediënten en voedingswaarden gebruikt worden. Dat bevestigt ook Carrefour: "De voorwaarde dat we hetzelfde product bij buitenlandse groothandelaars aankopen, is dat het volledig hetzelfde product is". 

We hoeven dus niets te vrezen: Nutella blijft Nutella.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!