Waarom je altijd je naam op je lottoformulier moet schrijven!

donderdag 13 januari 2022 - 11:00
Waarschijnlijk heb jij er ooit al eens over gefantaseerd: dat ene winnende kraslotje vinden. Maar wat als dat lotje eigenlijk niet van jou is: mag jij dat dan ook innen bij de Nationale Loterij? En stel dat het kraslotje beschadigd is. Kan je de winst dan nog innen? Veel vragen van 'De Inspecteur', waar Joke Vermoere van de Nationale Loterij de antwoorden op kent.

 

Wie is eigenaar van een kraslot? 

Degene die een winnend kraslot vindt en in zijn bezit heeft, mag het geld innen. De Nationale Loterij controleert niet wie het lotje ooit gekocht heeft. 

"Wij betalen winsten uit aan de houder van het winnend biljet. Wij kunnen niet weten van wie dat eigenlijk is", zo vertelt Vermoere. "Er is geen enkele manier om te bewijzen dat een kraslot van jou is. Je kan ook niet bewijzen dat je het verloren bent. Het is zoals een bankbiljet vinden op straat. Wie zich aandient met een winnend kraslot, die krijgt het geld. Het is wel zo dat minderjarigen niet mogen mee krassen. Je mag pas spelen en krassen vanaf de leeftijd van 18", zegt Vermoere. 

Schrijf je naam op je Lotto-formulier 

Bij een lotto-formulier liggen de regels anders. Daar kan je je naam op de achterkant schrijven. "Weinig mensen doen dat. Maar het kan wel", vertelt Vermoere.

Als je je naam niet op het formulier schrijft en je raakt het kwijt, dan kan je nadien geen geld opeisen. "Ook hier is diegene die het biljet vastheeft, de eigenaar en krijgt die persoon de winst uitbetaald", zegt Vermoere.

Als er wél een naam op de achterkant van het Lotto-formulier staat, kan je bewijzen dat het van jou is. Maar let wel op! De Nationale Loterij controleert de naam. "Je moet sowieso je identiteitsdocumenten afgeven als je een grote winst komt innen. We vergelijken de naam op het Lotto-formulier met die op je identiteitskaart. Als die naam niet overeenkomt, dan gaan we doorvragen. Stel dat je zegt dat de naam op het Lotto-formulier van je mama is, dan gaan we haar bellen."

Klopt je uitleg niet, dan wordt de winst niet uitbetaald. "Onze juridische dienst opent dan een dossier. We betalen niet direct uit", vertelt Vermoere. "We respecteren de uitbetalingstermijn van 20 weken. Als er na die periode geen winnaar is die zich heeft aangediend, betaalt de Nationale Loterij de vinder van het formulier. En als we een vermoeden hebben dat er fraude in het spel is, dan verwittigen we wel de politie en het parket." 

Als je je naam niet schrijft op het Lotto-formulier schrijft en je raakt het kwijt, dan kan je nadien geen geld opeisen.

Joke Vermoere, Nationale Loterij

Is een beschadigd lot nog geldig? 

Daar gelden twee regels die vergelijkbaar zijn met die voor een bankbiljet:

  • meer dan de helft van het biljet moet nog intact zijn
  • De QR code onder de kraslaag moet heel blijven en moet nog gescand kunnen worden

Kan de QR code niet meer gescand worden? Dan heb je pech. Dan is het niet te traceren als een winnend lot of een vervalst lot. Maar stel dat het stukje weggebeten is waarop je de gelijke symbolen kan zien die aangeven dat je gewonnen hebt maar de QR code is wel nog intact: dan krijg je het geld.

Win For Life doorgeven aan de jongste?

Mensen geven vaak kraslotjes als cadeau aan elkaar. Ook hier telt de regel: wie het lotje aan het loket van de krantenwinkel of het hoofdkantoor in handen heeft, die wint. De Loterij komt hier niet in tussen.

Mag je een winnend Win For Life-lotje doorgeven? Ja dat mag. Stel dat je als ouder Win For Life wint, dan mag je het lotje doorgeven aan het jongste kind. Omdat die persoon normaal gezien langer leeft en er het langst van kan genieten. 

Kan je die verdeling laten vastleggen bij de notaris? Dat kan, er bestaat zoiets als een ‘schenking onder last'. Je kan dan bijvoorbeeld regelen dat de helft van de winst naar het andere kind gaat. Maar daar komt de Nationale Loterij niet tussen. Dat kan je zelf als gezin regelen bij je notaris.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!