Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Waarom onder nul gaan (nog altijd) geen goed idee is

consument

ma 12 sep. - 1:40

Onder nul gaan bij de bank is sinds 1 juni 2021 een beetje goedkoper. Maar het blijft een slecht idee. "Wie onder nul gaat, sluit in feite een consumentenkrediet af en daar horen hoge rentevoeten bij", zegt financieel expert Steven Rombaut bij De Inspecteur op Radio 2.
onder 0 gaan op je zichtrekening is geen goed idee
© canva

Veel consumenten beseffen niet dat onder nul gaan of een betaling doen met een kredietkaart niet zo onschuldig is. "Je sluit een consumentenkrediet af, meer bepaald een kredietopening", legt Steven Rombaut uit. "Die kredietopening valt onder de wet op de consumentenkredieten en daar mogen kosten op worden aangerekend."

De rentevoeten van een consumentenkrediet liggen altijd relatief hoog, veel hoger dan bijvoorbeeld de rente voor een woonlening. Sinds 1 juni zal een bank maximaal nog 9,5 procent rente mogen aanrekenen tot een bepaald geleend bedrag.

Geld lenen kost ook geld

Het zijn de kosten die de bank mag aanrekenen wanneer je onder nul gaat of aan einde van maand je kredietkaartafrekening niet kan betalen, die nu veranderen. "Officieel heet dat het maximale jaarlijkse kostenpercentage (JKP). Dat wordt nu wat goedkoper omdat de marktrente ook daalt. Concreet zal je dus wat minder moeten betalen als je bijvoorbeeld ervoor kiest om de uitgaven die je met de kredietkaart hebt gedaan, gespreid terug te betalen. Of als je met je zichtrekening onder nul gaat."

 

Ga je gedurende vijf dagen voor 1000 euro onder nul, dan zal je 1,3% rente betalen. Maar hoe hoger het bedrag, hoe sneller de kosten oplopen.

— Steven Rombaut

De kosten die je betaalt wanneer je onder nul gaat, lopen volgens Rombaut snel op. "Het kan wel eens handig zijn als je bijvoorbeeld op het einde van de maand nog een onverwachte dure aankoop moet doen. Maar hoe hoger het bedrag en hoe langer je doet over de terugbetaling, hoe hoger de kosten oplopen." 

Onder nul blokkeren

Verschillende luisteraars laten weten dat zij de optie om onder nul te gaan hebben geblokkeerd. "Alle banken moeten die optie aanbieden. Bij sommige rekeningen is de optie om onder nul te gaan automatisch geblokkeerd, bijvoorbeeld bij minderjarigen." Je kan ook met je bank afspreken om voor een beperkt bedrag onder nul te kunnen gaan.

Kredietkaart gratis?

De rentevoeten veranderen niet alleen voor zichtrekeningen, maar ook voor kredietkaarten. "Zowel voor de bestaande kredietkaarten als voor de nieuwe zal de rentevoet licht dalen." Maar daarnaast zijn er natuurlijk wel nog kosten verbonden aan een kredietkaart. "Je betaalt als consument geen commissie wanneer je je kredietkaart gebruikt, maar je betaalt wel elke maand kosten voor het gebruik van de kaart, een soort van abonnementsgeld zeg maar."

En ook handelaars moeten betalen wanneer een klant een kredietkaart gebruikt. "Banken krijgen een commissie van handelaars. De logica hierachter is dat de handelaar de kans heeft gehad om iets te verkopen, dankzij de kredietkaart. Wat zonder kredietkaart misschien niet gelukt was omdat de klant niet voldoende geld had."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet