Waarom staat er geen houdbaarheidsdatum op vlees van de slager?

woensdag 20 oktober 2021 - 13:52
Bij voorverpakt vlees in de supermarkt vind je een houdbaarheidsdatum op de verpakking. Als je vlees koopt bij de slager meestal niet. Is dat dan niet verplicht voor de voedselveiligheid? En hoe bewaar je zelf je vlees op een veilige manier? Het voedselagentschap geeft tips bij De Inspecteur.

Voorverpakt of niet?

Wie vlees in de supermarkt koopt, ziet op de verpakking altijd een vervaldatum staan. Maar op vleeswaren die je bij de keurslager koopt, is dat meestal niet zo. Volgens Hélène Bonte van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) zijn slagers dat niet verplicht. "Voorverpakte producten moeten voorzien zijn van een houdbaarheidsdatum. Groenten en fruit die los verkocht worden in de supermarkt zijn “niet voorverpakt”, maar ook voeding die op de plaats van verkoop wordt verpakt wordt als niet-voorverpakt beschouwd."

Als een klant bijvoorbeeld enkele sneetjes salami aan de koeltoog van een slager bestelt, en de slager verpakt dit, dan is het niet voorverpakt. De slager is dan ook niet verplicht om informatie zoals een houdbaarheidsdatum te vermelden op de verpakking. "In dit geval kan je als klant wel vragen naar de houdbaarheid en eventuele allergenen. De slager moet je hier de juiste informatie over kunnen geven," vult Bonte aan.

Slagers moeten info over houdbaarheid en allergenen kunnen geven op vraag van de klant.

Hélène Bonte, FAVV

Regelmatig controle

Slagers moeten hun klanten dus op elk moment de juiste informatie kunnen geven. Maar het FAVV doet ook inspecties om de hygiëne bij slagers te controleren. "We controleren dan bijvoorbeeld de temperatuur in de koeltoog, want als de koeltoog te warm is gaat het veel sneller bederven. We nemen stalen en we controleren de algemene hygiëne," legt Bonte uit.

Hoelang vers vlees kan bewaard worden hangt natuurlijk af van het soort vlees, maar het is van cruciaal belang dat de slager zijn vlees correct koelt. "Het is de slager die verantwoordelijk is om aan jou veilig vlees te verkopen. Hij moet dus bepalen hoe lang het vlees in de koeltoog kan liggen, rekening houdend met een minimale bewaartermijn bij de consument thuis. Vlees moet vers zijn, een goede kleur, geur en smaak hebben en een slager heeft de kennis om ervoor te zorgen dat het vlees dat verkocht wordt veilig is en dus niet bedorven." 

Tips voor een goede bewaring

Niet alleen de slager moet zorgen voor een goede bewaring. Je hebt als consument ook je verantwoordelijkheid.

  • Koop bij de slager enkel wat je op korte termijn zal opeten. Je kan er ook voor kiezen om vlees in een grotere hoeveelheid aan te kopen en dit in kleinere porties in te vriezen. Vraag altijd aan de slager of dit geen probleem is.  

  • Wanneer je je inkopen doet en je gaat verschillende winkels af, denk dan goed na over de volgorde. Als je ook bij de slager langs gaat is het aangeraden om dit als laatste te doen.  

  • Een tip die hierbij aanleunt: neem steeds een koeltas, met eventueel koelelementen mee, naar de slager. En neem de kortste weg naar huis, zonder omwegen! 

  • Bij thuiskomst zet je meteen alles in de frigo: vlees bewaar je op de koudste plek in de koelkast, bij de meeste mensen is dit op het onderste schap.  

  • Wanneer je niet zeker bent van de houdbaarheid van je vlees, is het belangrijk om je zintuigen te gebruiken: kijk, ruik en proef. Kleverig of plakkend vlees of een zure geur wijzen erop dat het vlees niet meer vers of zelfs bedorven is. 

  • En last but nog least: controleer altijd de temperatuur van je koelkast. "Bij veel mensen staat de temperatuur te hoog. Vlees bewaar je best op de koudste plek van je koelkast, onderaan."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!