Wagen weggetakeld terwijl je met vakantie was. Wat nu?

donderdag 14 januari 2016 - 08:30
Je gaat met vakantie en laat je auto gewoon op straat geparkeerd. Als je terugkomt blijkt je wagen weggetakeld. Wat nu?
Joke schrok toen ze terugkwam van een zalige vakantie. Haar wagen die in haar straat stond geparkeerd was verdwenen...
Gestolen? Neen, weggetakeld.
Tijdens haar afwezigheid werden er verbodsborden geplaatst omdat er een stelling moest worden geplaatst voor schilderwerken. Haar wagen stond in de weg en werd getakeld.
Zij betaalde de 158 euro takelkosten voor ze haar auto terugkreeg. Maar Joke wil haar geld terug!

Mag je onbeperkt parkeren op de openbare weg?

Je mag volgens de wet onbeperkt parkeren op de openbare weg als je op een reglementaire plaats staat en je in orde bent met al je papieren, ook als je op vakantie gaat dus.

Als je reglementair geparkeerde wagen wordt weggesleept tijdens je vakantie, moet jij dan de boete en de takelkosten betalen?

Als er terwijl jij op vakantie bent verbodsborden worden gezet en je wagen wordt weggesleept dan moet je geen boete en geen takelkosten betalen. Maar je moet wel kunnen bewijzen dat je op reis was. Een hotelvoucher, een vliegtuigticket of zelfs een ticketje van een lokale supermarkt is voldoende.

Moet je meteen betalen?

Wat velen zich afvragen is of de takeldienst kan eisen dat je meteen betaalt voor je je wagen mee mag nemen?
Neen, in principe niet. Als je wagen weggesleept is kan de takeldienst niet eisen dat jij meteen betaalt voor je je wagen meeneemt. De takeldienst heeft geen “retentierecht”.
Maar in de praktijk vragen de meeste takeldiensten wel om meteen te betalen en dan moet jij zelf het geld proberen terug te vorderen als je in je recht bent. Dat schept soms problemen en er is een wet in de maak om dit duidelijker te reglementeren.

Wie betaalt?

Als je reglementair geparkeerde wagen is weggesleept terwijl jij op reis, is het in principe de gemeente die de takelkosten betaalt.
Heb jij zelf ook al problemen gehad met je wagen die weggetakeld was, laat het ons hieronder weten!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!