Wat als iemand anders een ongeval krijgt met jouw wagen?

dinsdag 16 juli 2019 - 15:00
Je leent je auto aan een vriend, buur of zelfs je garagist, maar hij krijgt er een ongeval mee. Wat nu gedaan?

'Sorry, madammeke'

Francine bracht haar auto binnen voor een onderhoud bij haar garagist. De dag erop kreeg ze van hem een vervelend telefoontje. De man had tijdens een testrit een ongeval veroorzaakt met haar wagen. Maar geen probleem: hij zou alle schade aan haar voertuig zelf herstellen. Francines BA-verzekering bij Ethias zou tussenkomen in de schade aan de wagen van de tegenpartij.

Toegelaten bestuurder

Een toegelaten bestuurder is iedereen aan wie je vrijwillig de sleutels van de wagen overhandigt, bijvoorbeeld:

  • een garagist
  • de Bob die jou thuisbrengt na een avondje stappen
  • een reisgenoot die het stuur even overneemt op weg naar het zuiden
  • je buurman die even met je wagen naar het containerpark rijdt
  • ...

Als zo iemand met jouw wagen een ongeval in fout veroorzaakt, draag jij er als verzekeringnemer de gevolgen van.

Het is de auto die verzekerd is, niet de bestuurder.

Serge Jacobs | Ethias

Voorzichtige chauffeur

Francine reed al langer dan 5 jaar ongevalvrij, en had voor haar voorzichtige rijgedrag een joker gekregen. Op zich is dat positief: het ongeval heeft dus geen effect op haar verzekeringspremie. Zonder die joker zou Francines bonus-malusgraad met 4 punten stijgen. Haar verzekeringspremie zou daardoor zo'n 140 euro duurder geworden zijn, gespreid over de komende jaren.

Alleen: als Francine binnenkort zelf nog een ongeval veroorzaakt, dan heeft ze dus geen joker meer. Daarvoor moet ze eerst weer 5 jaar ongevalvrij rijden. En dat vindt ze uiteraard jammer: "Ik heb het ongeval toch niet zelf veroorzaakt?"

"Het klopt dat Francine niet zelf reed", zegt Serge Jacobs van Ethias, "maar het is de auto die verzekerd is, niet de bestuurder. Als een toegelaten bestuurder met de wagen schade toebrengt aan een ander voertuig, dan voorzien de algemene voorwaarden dat de BA-verzekering moet uitbetalen. En dus ook dat een eventuele joker die aan de verzekering gekoppeld is, wordt ingezet."

Eind goed, al goed

Wel goed nieuws voor Francine: Ethias snapt dat er haar geen schuld treft in deze situatie. Ze heeft ook nog heel wat andere verzekeringen lopen bij hen én ze is bovendien een voorzichtige chauffeur. De verzekeraar doet daarom een commerciële geste en schenkt haar deze keer de joker terug.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!