Wat als je een everzwijn aanrijdt?

maandag 16 september 2019 - 10:00
Als je botst met een everzwijn, moet je de schade aan je wagen dan altijd zelf betalen?

Het everzwijn is weer helemaal terug in Vlaanderen. Op sommige plaatsen veroorzaken de dieren zo veel overlast dat de dieren intensiever bejaagd worden. En er zijn helaas ook meer ongevallen met evers op de weg.

Uit eigen zak

Als je een hond of koe aanrijdt is het eenvoudig: de eigenaar is aansprakelijk.

  • Maar een everzwijn of een ander wild dier is van niemand. In principe moet je dus zelf opdraaien voor de schade aan je wagen.
  • Behalve als je een omniumverzekering hebt waar het onderdeel 'aanrijding met dieren' in zit. Dat is gelukkig een courante clausule, die vaak ook in goedkopere polissen opgenomen is.

Jacht

Als het ongeval gebeurt tijdens het jachtseizoen loopt het everzwijn misschien de weg over omdat het opgejaagd wordt.

Als er in de omgeving een drijfjacht bezig is, dan kun je in sommige gevallen de organisator van de jachtpartij aansprakelijk stellen voor het ongeval.

Je kunt bij hem een schadeclaim indienen als hij niet genoeg maatregelen nam om de jachtpartij veilig te laten verlopen (hij heeft bijvoorbeeld geen waarschuwingsborden geplaatst).

Je moet daar wel zelf achteraan gaan. Je verzekeraar zal dat niet voor je doen.

Je kunt bijvoorbeeld meteen na de aanrijding in de buurt de jagers zoeken. Of je vraagt na bij de gemeente wie er op dat moment een drijfjacht aan het houden was.

Uitwijken

Als je moet uitwijken voor een wild dier dan plots oversteekt en je rijdt daarbij een andere weggebruiker aan, dan treedt er bij de verzekering een bijzonder mechanisme in werking.

  • De schade aan je eigen voertuig blijft voor je eigen rekening.
  • De kosten aan het andere voertuig kunnen vergoed worden door het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds.

Bij dat fonds kunnen mensen aankloppen die normaal gezien een vergoeding moeten krijgen van de autoverzekering van de tegenpartij, maar die om één of andere reden toch niet krijgen. Bijvoorbeeld als de tegenpartij niet verzekerd is of vluchtmisdrijf pleegt.

Ook bij situaties van overmacht (zoals wilde dieren die plots oversteken) kan het fonds dus tussenbeide komen. Maar wel alleen maar voor de wagen die jij aanrijdt, niet voor de schade aan je eigen voertuig.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!