Wat als je huis ongevraagd vervaagd is op Google Maps?

maandag 29 juni 2020 - 08:05
Via Google Maps heb je de mogelijkheid om 360° beelden van plekken op te zoeken. Wanneer Ghislain Dewolf uit Hoeilaart zijn huis probeert op te zoeken, ontdekt hij dat het vervaagd is. Maar hij heeft dan nooit gevraagd en hij kan dat blijkbaar ook niet ongedaan maken.

Google Street View is een toepassing van Google Maps waarmee je 360°-panoramafoto's kan bekijken van plekken over hele wereld. Je kan er bijvoorbeeld je huis mee opzoeken, maar ook een bezoek brengen aan de Taj Mahal in India. De beelden worden verzameld door auto's van Google waar 360°-camera's op gemonteerd staan. Die rijden door de straat en maken zo beelden. 

Niet gevraagd, toch vervaagd

Je huis kan dus ongevraagd op Google Streetview terecht komen en daarom bestaat er de mogelijkheid om je huis te laten vervagen. Mensen kunnen het dan niet meer opzoeken via internet. Maar Ghislain Dewolf uit Hoeilaart heeft zo'n aanvraag nooit ingediend en toch is zijn huis vervaagd. "Ik heb geen idee wie of wat die aanvraag ooit heeft ingediend, ik woon al ruim 30 jaar op dit adres."

Ghislain zou graag hebben dat zijn huis weer zichtbaar wordt op Google Street View. Daarom heeft hij al meerdere keren contact opgenomen met Google "Ik word van het kastje naar de muur gestuurd. Mijn mails worden niet beantwoord of ik krijg een standaardmail terug en ook op het telefoonnummer wordt nooit opgenomen."

Ik woon hier al sinds 1986 en ik heb nooit een aanvraag gedaan om mijn huis te vervagen op Google.

Ghislain Dewolf

Heel mysterieus

Volgens Michael Sallaets van Google België worden een aantal dingen automatisch vervaagd. "Google neemt een aantal stappen om de privacy van individuen te beschermen wanneer Street View-beelden worden gepubliceerd op Google Maps. We zetten daarbij technologie in die helpt bij vervagen van gezichten en kentekenplaten vervagen."

Daarnaast kan je ook een aanvraag indienen om foto's in Google Street View te vervagen. "Elke Street View-afbeelding bevat een link waar gebruikers afbeeldingen kunnen melden en we bekijken en beantwoorden deze verzoeken regelmatig."

Wie de aanvraag voor de vervaging van het huis van Ghislain heeft ingediend, kan Google België niet zeggen. "Om spammers of anderen met slechte bedoelingen niet te tippen, kunnen we hierover geen verdere details geven dat wat ik je hierbij meegeef."
 

Gezichten en kentekens worden automatisch vervaagd. Huizen of andere afbeeldingen kunnen op vraag vervaagd worden.

Michiel Sallaets, Google België

Toch goed nieuws

Op de website van Google Maps staat duidelijk geschreven dat eens een foto is vervaagd en gepubliceerd, dit niet ongedaan kan worden gemaakt. Maar Google België heeft toch goed nieuws voor Ghislain. "Er rijden sinds vorige week Street View auto's rond in België om een update te maken van straten hier. Het verwerken van deze beelden neemt enige tijd in beslag maar zouden tegen het einde van het jaar volledig klaar moeten zijn. Dan zou het huis van de luisteraar ook weer zichtbaar moeten zijn, tenzij er een aanvraag door hem voor vervaging wordt gedaan. "

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!