Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wat doet Lidl met al het onverkocht voedsel?

do 26 apr. - 11:03

Nu er vandaag opnieuw verschillende winkels van Lidl gesloten blijven, is het voor de supermarktketen een hele opgave om een oplossing te vinden voor de verse producten die klaarliggen. Lidl zet zo veel mogelijk bestellingen op pauze, maar zoekt ook soelaas in kortingsstickers en voedselbanken. Maar uiteindelijk eindigt een deel van de verse producten toch op de afvalberg.

Alle hens aan dek!

“Het is een inspanning op zich om alles zo te organiseren dat er de komende dagen zo weinig mogelijk op de afvalberg terecht moet komen”, vertelt Isabelle Colbrandt van Lidl, “Uur na uur worden de bestellingen bij onze leveranciers bijgestuurd. We kopen onze tomaten bijvoorbeeld rechtstreeks bij één landbouwbedrijf. Daar kunnen we vragen om vandaag minder te oogsten. Het klinkt vreemd; maar dan is het goed dat het vandaag (donderdag, nvdr) een koudere dag is, waardoor er sowieso minder volumes tomaten of asperges oogstrijp zijn.” Ook bij andere leveranciers kan Lidl even op de pauzeknop drukken.

 

Tegelijkertijd neemt het distributiecentrum van Lidl ook geregeld contact op met de verschillende filialen om in te schatten of zij open of gesloten blijven. En bij twijfel wordt er de komende dagen ook minder geleverd. Als een winkel dan toch open gaat, zullen er tomaten zijn, maar misschien in kleinere volumes. “Dan bestaat de kans dat ze sneller uitgeput zijn, maar liever dat dan ze te moeten weggooien,” zegt Lidl. Het is geen makkelijke inschatting, want donderdagmorgen zijn er vrachtwagens met verse vis, vlees, fruit en groeten geleverd in winkels die dan toch de deuren hebben gesloten.”

Koopjes dit weekend?

Lidl ziet wel een voordeel in hun aankooppolitiek. Veel van hun producten hebben sowieso een lange houdbaarheidsdatum, meent het bedrijf.  De levensduur van groenten en fruit kan ook sterk worden verlengd door ze in de koeling te houden. Wat al in de winkel ligt, is natuurlijk wel kwetsbaar. “Wij zijn wel de enige supermarkt die sowieso al twee dagen voor de vervaldatum een kortingssticker kleeft, anderen doen dat maar één dag op voorhand”, zo maakt Lidl zich sterk. “We sluiten niet uit dat we dat de komende dagen vaker zullen moeten doen.”

Voedselbanken

Er zijn gelukkig ook nog samenwerkingen met lokale voedselbanken zoals op gewone dagen. Als de vervaldatum in de buurt komt van bijvoorbeeld een aantal dozen bananen die niet meer verkocht zullen geraken, zullen die nog tijdig aan die partners aangeboden worden Maar onvermijdelijk komen er uiteindelijk ook voedingsmiddelen terecht op de afvalberg. “Ze komen dan in de biobox terecht, de gescheiden afvalophaling. Die producten krijgen dan een tweede leven als biogas, maar dat mag niet de bedoeling zijn van perfect verkoopbaar voedsel. Dat is gewoon de allerlaatste oplossing,” besluit Isabelle Colbrandt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet