Wat is de rekeningverzekering. En kan de bank je die zomaar aanrekenen?

dinsdag 7 mei 2019 - 08:41
Wanneer Tim zijn rekeningen controleert, merkt hij dat zijn bank een bedrag afhoudt voor een rekeningverzekering. "Vreemd", denkt Tim, want hij heeft nooit zo'n verzekering afgesloten en weet ook niet wat dat precies inhoudt.

Wat is een rekeningverzekering?

Het is een verzekeringsproduct dat door de meeste banken wordt aangeboden. Je kan het koppelen aan je zicht-, spaar- of termijnrekening. De verzekering komt tussen in geval van een onverwacht overlijden, "wanneer de overledene geen schikkingen heeft kunnen nemen wat betreft zijn tegoeden bij de bank". Of iets verstaanbaarder verwoord: Je sterft plots onverwacht - bijvoorbeeld in een ongeval - dan krijgt de begunstigde van jouw rekening een premie. De begunstigde is je man of vrouw, of je kinderen.

De premie wordt berekend op basis van het bedrag dat op je rekening staat.  Wel opletten: vaak weten je nabestaanden niet dat ze recht hebben op die verzekering, en doorlopen ze niet de nodige formaliteiten.

Onverwacht overlijden

De meeste rekeningverzekeringen focussen zich op onverwachte overlijdens, denk dan vooral aan ongevallen. Ziekte wordt hier niet bijgerekend. 

Elke bank heeft z'n eigen voorwaarden en uitsluitingen. Zo wordt de verzekering bij de ene bank niet uitbetaald wanneer het gaat om een ongeval met alcoholintoxicatie. Bij de anderen dan weer niet als het gaat over mensen die zijn omgekomen in een snelheidswedstrijd. In je verzekeringscontract vind je alle voorwaarden terug.

Aangerekend zonder toestemming?

Luisteraar Tim herinnert zich helemaal niet dat hij ooit een rekeningverzekering afsloot bij z'n bank. Het kan dan ook niet dat de bank deze bijdrage zomaar van zijn rekening haalt zegt Isabelle Marchand van koepelorganisatie Febelfin: "In principe kan dit niet. Dit is een apart verzekeringsproduct waarvoor de expliciete toestemming van de klant is nodig. Zag je het bedrag toch van je rekening verdwijnen zonder voordien toestemming te geven, contacteer dan je bank met de vraag deze verzekering stop te zetten."

Het kan wel zijn dat die rekeningverzekering automatisch in het pakket zit dat je hebt voor je zicht- en of spaarrekening. Maar, dan wordt dat bedrag normaal gezien ook verrekend met de prijs van het pakket en zou het niet apart van je rekening mogen gaan.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!