Wat is een thuiswerkovereenkomst en waarom moet je dit hebben?

vrijdag 18 september 2020 - 12:44
Goede afspraken maken goede vrienden. En dat geldt zeker bij thuiswerken. Daarom is het belangrijk dat werkgevers en werknemers een thuiswerkovereenkomst opstellen. Zo vermijd je problemen in de toekomst.

Sinds de coronacrisis werken we massaal thuis. 9 op de 10 bedrijven laat zijn personeel (een deel van de tijd) van thuis uit werken. Maar om thuiswerken goed te laten verlopen is het belangrijk om goede afspraken te maken tussen werkgever en werknemer.

Wat is een thuiswerkovereenkomst?

"Het gouden principe bij telewerk is vooraf duidelijke afspraken maken. Hoeveel dagen ga je thuis werken en tussen welke uren?" zegt Sigrid Dereymaeker, telewerkexperte bij SDWorx. "Die afspraken leg je best vast is een thuiswerkovereenkomst, een soort contract dat werkgever en werknemer opstellen en ondertekenen."

Daarnaast kan je in de thuiswerkovereenkomst ook afspraken maken over bijvoorbeeld een kostenvergoeding. Zo'n overeenkomst kan zowel voor mensen die structureel een paar dagen per week thuiswerken als voor mensen die eerder occasioneel thuiswerk doen.

Kan je thuiswerk weigeren?

Niet iedereen werkt even graag van thuis. Kan een werkgever je verplichten om een aantal dagen per week thuis te werken? "Dat hangt af van wat er is afgesproken in de thuiswerkovereenkomst. Heb jij zo'n contract ondertekend, dan moet je je aan de afspraken rond thuiswerk houden. Uiteraard kan je in dialoog gaan om eventueel een aanpassing te doen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!