Wat is het perfecte dekbed?

dinsdag 17 december 2013 - 08:15
Wat is het perfecte dekbed?
’t Is opmerkelijk warm voor een decembermaand, maar vroeg of laat komt de vrieskou er toch weer aan – zeker ’s nachts. Dus dek je zelf goed in, en zorg voor een warm dekbed.

’t Is opmerkelijk warm voor een decembermaand, maar vroeg of laat komt de vrieskou er toch weer aan – zeker ’s nachts. Dus dek je zelf goed in, en zorg voor een warm dekbed.

Als je er een gaat zoeken, dan zullen je ogen opengaan. Er bestaan tientallen verschillende soorten en merken. Een mens zou voor minder wakker liggen...

De prijs hangt van heel wat factoren af.

De vulling.

Er zijn twee grote categorieën, namelijk natuurlijke en synthetische vulmaterialen. Onder de natuurlijke vulmaterialen vallen dons en wol, dat kan zowel scheerwol als kamelenhaar zijn. Bij de synthetische dekbedden heb je dekbedden uit polyester, andere synthetische materialen of hightechmaterialen zoals thinsulate. Donsdekens zijn doorgaans het lichtst - dan slaap je onder een wolk zoals ze zeggen. Synthetische dekbedden zijn iets zwaarder, en natuurlijke dekbedden zijn meestal de zwaarste – wol bijvoorbeeld.

De warmteklasse

Die heeft te maken met de vulling en de hoeveelheid vulling die gebruikt wordt. Een warmer dekbed is doorgaans duurder dan een lichter type.

De mengeling dons - veren bij een donsdekbed

De donsjes zijn de zachte pluizige delen van de pluimen terwijl de veren een hardere kern hebben. De donsjes hebben goeie thermische eigenschappen en de veren kunnen ervoor zorgen dat het dekbed zijn dikte behoudt in de loop van de nacht.

Normaal gezien zit er in een donsdekbed een mengeling van de twee, waarbij het duurder wordt naarmate er een groter aandeel dons in zit.

De doorstikking

Het stiksel zorgt ervoor dat de vulling op zijn plaats blijft zitten. Anderzijds kan er overal waar er een stiksel is, een storing van de warmte-isolatie ontstaan.

Het is dus belangrijk dat de vezels in de vulling niet te veel platgedrukt worden door de doorstikking.

De tijk of buitenstof van het dekbed

Als je voor natuurlijke materialen kiest zoals katoen zal je 's nachts minder transpireren dan onder een tijk van polyester. Bij een donsdeken is het belangrijk dat de tijk fijn geweven is, zodat de dons er niet doorheen kan. De buitenkant van een dekbed verslijt ook het snelst. Als die van minder goeie kwaliteit is, zullen de vezeltjes van de vulling gemakkelijker door de tijk priemen.

Elk dekbed heeft zijn voordelen

Als het op de prijs aankomt, wint het synthetische dekbed meestal. Bovendien kan je het zelf wassen. Onder een synthetisch dekbed zweet je wel sneller. Dat komt omdat het niet zo snel vocht opneemt als een natuurlijk dekbed.

Een donsdekbed is meestal lichter dan een synthetisch dekbed of een natuurlijk dekbed van wol. Sommige mensen vinden slapen 'onder een wolk' een comfort waar ze graag wat meer voor betalen.

Eén ding is zeker: een dekbed kiezen is een heel persoonlijke aangelegenheid. ‘Hét perfecte dekbed’ bestaat niet.

Je moet in de eerste plaats goed weten wat je van je dekbed verwacht. Misschien heb jij het altijd koud, of net niet. En staat het raam in je slaapkamer altijd open, of is het er net lekker warm.

En als je ongeveer weet wat je zoekt, bepaal dan de prijs die je er wil voor geven. Het zal de keuze al een pak eenvoudiger maken - of je nu in de supermarkt gaat kijken of in een slaapzaak...

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!