Wat is het weerbericht van Google waard?

dinsdag 20 oktober 2020 - 10:00
Klopt het weer op Google en onze smartphone wel? Een vraag voor weerman Frank Deboosere!

Smartphone en Google

Vaak heeft jouw Smartphone een standaard weer-applicatie die een voorspelling maakt. Als je in de zoekbalk van Google 'het weer + een locatie' intypt, krijg je ook een bericht te zien.

Heel snel en eenvoudig raadpleegbaar maar jammer genoeg niet helemaal correct. Dat heb je misschien wel al aan de lijve ondervonden.

Hoe komt dat?

Achter de internationale weer-apps van Apple, Google of Android zit een computermodel. Die kan voor elk puntje op de wereldbol bepalen welk weer het zal worden vandaag, morgen of zelfs binnen 3 weken. Maar dat heeft niets met de werkelijkheid te maken. Hier komt geen menselijke hulp bij kijken. Het computer model berekent steeds gemiddelden voor een hele regio en vertaalt die nummertjes dan naar zon of regen. 

Een weerman is vervangbaar maar maakt wel correctere voorspellingen dan een computermodel.

Frank Deboosere, weerman bij VRT

Buitenland

Ga je op vakantie naar het buitenland? Dan kan je best bij de weerdienst van jouw bestemming gaan kijken. Als je bijvoorbeeld naar de Pyreneeën gaat, kijk dan eens op een Franse of Spaanse website. Deze hebben steeds een Engelstalige pagina. 

Een heel goede website voor het weer in Europese landen is meteoalarm.eu . De website werkt met kleurcodes. Zo kan je in één oogopslag zien wat de voorspellingen zijn in een bepaald land. 

Tip: Het is nog beter om een geschreven weerbericht te raadplegen, dat zegt vaak meer symbooltjes!

België

Voor het binnenland kan je best ten rade gaan bij het KMI. Zij hebben ook een handige app voor op je smartphone, die bovendien gratis is. Ook op de website van onze weerman Frank Deboosere vind je alles over het weer. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!