Wat je zeker wil weten over de nieuwe Belgische bank NewB

vrijdag 14 februari 2020 - 08:00
NewB heeft van de Europese Centrale Bank een vergunning gekregen om bankactiviteiten op te starten. Daarmee is het de eerste nieuwe Belgische bank in meer dan 50 jaar. Ze noemen zichzelf een ethische en duurzame bank en willen zich op die manier onderscheiden van andere banken. Klanten zullen tegen de zomer een rekening kunnen openen bij de nieuwe bank. Wat moet je zeker over hen weten?

Ethisch, duurzaam en coöperatief

Het project van NewB is in 2011 van start gegaan na de financiële crisis en ook uit verbazing over die crisis. Na een opvallende affichecampagne waarmee NewB eind vorig jaar 35 miljoen euro ophaalde, mag de coöperatieve nu ook echt van start gaan als bank. De Europese Centrale Bank heeft beslist dat het nieuwe initiatief voldoet aan de voorwaarden om bankactiviteiten op te starten. Bestuurder Koen De Vidts wil zich nog niet vastpinnen op een datum, maar vanaf de zomer zullen klanten zichtrekeningen en spaarrekeningen kunnen openen, en kortetermijnkredieten kunnen aanvragen. 

De Vidts: "Dat we een coöperatieve bank zijn betekent dat er een goed evenwicht is tussen het belang van de aandeelhouder en dat van de klant. Want als klant ben je bij ons ook meteen mede-aandeelhouder en heb je een stem op onze algemene vergaderingen. Op die manier heb je dus mee inspraak over onze waarden die we naar voor schuiven."

NewB gaat geen kantoren openen en wil zo de kosten laag houden, ze gaat louter een online bank zijn, “waarvan je zeker bent dat het geld dat op je rekeningen staat, alleen gebruikt wordt voor duurzame dingen”, legt Koen De Vidts uit. Zo zal de bank erop toezien dat er geen verdacht geld op de NewB-rekeningen komt en zal men controleren dat het uitgeleende geld alleen voor duurzame doeleinden gebruikt zal worden en dus niet in bijvoorbeeld de wapen- of olie-industrie. NewB wil vooral inzetten op duurzaamheid en transparantie. Volgens hen was eind 2018 minder dan 15% van het geld in beleggingsfondsen in België duurzaam. Dat wil NewB veranderen.

Producten

NewB wil een spaarrekening aanbieden met 0 procent rente. Dus zelfs niet de wettelijke minimumrente van 0,11 procent. Dat komt omdat NewB kiest voor een niet-gereglementeerde spaarrekening. In tegenstelling tot een gereglementeerde spaarrekening, waar de interesten tot 980 euro zijn vrijgesteld van roerende voorheffing, is een niet-gereglementeerde spaarrekening nooit vrijgesteld van roerende voorheffing van 15 procent. Alleen: door de nulrentevoet van NewB zijn er geen interesten en hoeft er ook geen roerende voorheffing betaald te worden. De niet-gereglementeerde spaarrekening valt ook onder het garantiefonds van 100.000 euro per bank en persoon.

Maar zitten mensen te wachten op een spaarrekening met 0 procent rente? "Het is een groot misverstand dat mensen alleen maar naar prijs kijken", zegt Koen De Vidts, bestuurder van NewB. "Er zijn voldoende mensen die voor de garantie dat hun spaargeld helemaal duurzaam gebruikt wordt, gerust de 0,11 procent minimumrente willen laten vallen.Als de rente trouwens zou stijgen in de toekomst beloven we onze klanten wel een rente, al zal die altijd 0,11 achterlopen in vergelijking met andere banken".

Wat bij NewB ook verschilt is dat je moet betalen voor een bankkaart en ook geld afhalen zal een kleine kost met zich meebrengen. NewB verdedigt deze beslissing door te zeggen dat dit de reële kosten zijn voor die producten en je daar bij andere banken uiteindelijk ook voor betaalt. De kosten voor al die zaken lijken misschien gratis bij andere banken maar worden aan de klant doorgerekend in andere bankproducten.

Verder biedt NewB een bankkaart en kortetermijnkredieten aan. Dus geen lange termijnkredieten (en ook geen woonleningen). En de kortetermijnkredieten moeten een duurzame bestemming hebben, zoals isolatiewerken of investeringen in duurzame mobiliteit. Ze wil ook verzekeringen en beleggingsfondsen aanbieden, maar dat verloopt via partners. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!