Wat nu met je gechipte kat?

maandag 11 september 2017 - 08:16
rosse kat
Anne-Lise haalde in het asiel 2 katten-broertjes: Melchior & Balthasar. Maar ondanks zijn chip liep Balthasar verloren en werd hij geadopteerd door een ander gezin...

To chip or not to chip? 

Sinds 2014 is het verplicht om katten die geboren worden of die van eigenaar veranderen te steriliseren en te chippen/registreren. Die chip is een metalen dingetje, ongeveer zo groot als een rijstkorrel wat onderhuids in de nek van de kat wordt ingepland. Met een speciale lezer kan een dierenarts/asiel/... dan het nummer van de chip uitlezen. En doordat de chip verplicht geregistreerd moet worden wordt het nummer op de chip op die manier verbonden met de gegevens van de eigenaar. Met het chipnummer kan je dus de eigenaar achterhalen. 

Een gechipte kat vindt altijd zijn baasje terug? 

Helaas... Zo'n chip is geen "opspoor toestelletje", maar als je kat gevonden wordt en bij een dierenarts terecht komt zou ze zo normaal gezien wel automatisch terug bij jou terecht moeten komen. "Zou", want op dit moment is het chippen wel verplicht, en het registreren ook... Maar NERGENS staat waar en hoe die registratie moet gebeuren. De online database die daarvoor gemaakt moest worden is een tijdlang "vergeten", maar intussen wel gemaakt. Alleen loopt de lancering ervan opnieuw al 6 maanden vertraging op. 

Op dit moment mag dus elk asiel/... zelf kiezen hoe zij de chipnummers registreren. En al te vaak gebeurt dat in een eigen systeem dat niet door buitenstaanders te raadplegen is. Als je een kat vindt, moet je dus in feite elk asiel in de omstreek opbellen om te horen of zij het chipnummer kennen. Dat is bij Balthasar niet gebeurd en zo komt het dat zijn baasje Anne-Lise hem terugvond bij een ander gezin dat hem via een organisatie al opnieuw geadopteerd had. 

kat in gras

Maar mijn kat is online geregistreerd! 

Dat kan. De meeste dierenartsen registreren de poezen op dit moment in de online database "Id Chips" die al een tijdje bestaat. Dit is een privé initiatief. Je betaalt daar een bepaald bedrag voor (zo'n 15€) en dan kan men het chipnummer van je kat wél online terugvinden. Helaas werkt deze database intussen ook al niet meer zo goed omdat ze ermee aan het stoppen zijn - de officiële database moest er immers al 6 maanden geleden zijn. 

Bovendien zal de nieuwe, officiële database géén gegevens overnemen uit de nu al bestaande database. Dus als je kat nu al online geregistreerd is, zal je ze nog eens opnieuw moeten registreren (mét de bijbehorende kost) in de nieuwe database eens die er is. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!