Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Weegschalen: niet altijd in balans

di 3 dec. - 7:15

Een potje américain, een tros tomaten, een zakje mandarijnen... voor jij ze betaalt liggen ze eerst op de weegschaal. Maar klopt het wel altijd wat de weegschaal zegt?
Weegschalen: niet altijd in balans

Een potje américain, een tros tomaten, een zakje mandarijnen... voor jij ze betaalt liggen ze eerst op de weegschaal. Maar klopt het wel altijd wat de weegschaal zegt?

Vaak te veel, soms te weinig

Uit een kleine winkel-steekproef blijkt dat een weegschaal bijna nooit het exacte gewicht aangeeft. Meestal blijft het verschil beperkt, maar er zijn ook wel uitschieters bij.

Inspecteur Decaluwé legde een boek van exact 942,6 gram (vastgesteld door de dienst metrologie van de FOD Financiën) op de schaal bij 15 winkels. In één supermarkt gaf de weegschaal aan dat het boek 938 gram woog - dus 4 gram te laag.

Bij een andere winkelier woog het boek plots 950 - meer dan 7 gram te veel. Over het algemeen overschatten de winkelweegschalen het werkelijke gewicht van het boek lichtjes: de meesten kwamen uit op 944 gram.

Afwijking

Jaarlijks controleert de FOD Economie 10.000 weegschalen in grootwarenhuizen en voedingswinkels, bij juweliers en goudhandelaren. Elke winkelier die een weegschaal gebruikt, krijgt in principe minstens om de vier jaar een controle.

Een weegschaal mag een afwijking vertonen, maar die is wel beperkt. Een weegschaal die tot op 1 gram nauwkeurig weegt, mag bijvoorbeeld een afwijking hebben van 1 gram op de eerste halve kilo. De totale afwijking op het volledige bereik van de weegschaal mag nooit meer bedragen dan 3 keer de meeteenheid. Bij die weegschaal die per gram weegt mag er dus nooit meer dan 3 gram verschil zijn.

Bij recente controles had ongeveer 6% van de weegschalen een foutenmarge is van 2 tot 10 gram, zowel in het nadeel als in het voordeel van de consument. Op zich is het normaal dat weegschalen na een tijd afwijken. Dat komt onder meer door trillingen en veelvuldig gebruik.

Klacht

Als je vermoedt dat een handelaar misbruik maakt, kan je klacht indienen bij de FOD Economie. Ze krijgen er 1 à 2 klachten per maand. Alle klachten worden onderzocht, maar meestal zijn ze onterecht. Wel werden er dit jaar al 650 waarschuwingen uitgeschreven.

Wil je weten of de weegschaal van een handelaar geijkt is? Kijk of er een kleine sticker op hangt met de letter 'M' op een groen vlak. Het cijfer dat erbij staat geeft het jaar aan waarin de weegschaal geijkt werd.

Kosten

Een weegschaal laten ijken kost nu voor een handelaar 20 euro, maar binnenkort wordt dat een veelvoud. De Dienst Metrologie kampt met een personeelstekort. Er is een Koninklijk Besluit in de maak dat ervoor zorgt dat voortaan alleen nog privéfirma's de weegschalen zullen nakijken (zo’n 24-tal in België). Wellicht zal de prijs stijgen tot zo'n 80 tot 100 euro. Een kost die wellicht zal doorgerekend worden aan de consument...

Klacht indienen? Meer informatie? Je vindt de gegevens van de afdeling Metrologie rechts onderaan DEZE pagina.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet