Weetjes over je raketijsje!

vrijdag 17 mei 2019 - 08:00
Waarom zit het lekkerste, rode ijs altijd vanboven in de raket? En het gele laagje, is dat citroensmaak?

De kleuren - van donker naar licht

De kleuren van een raketijsje zijn traditioneel: rood bovenaan, dan oranje, en onderaan geel. Maar dat heeft ook een reden! Toen het ijsje in de jaren 60 bedacht werd, waren de productiemethoden nog niet zo gesofistikeerd als nu. Zo'n raketijsje wordt ondersteboven gegoten, en de ene laag moet bevriezen voor ze de volgende laag kunnen gieten. Anders lopen alle kleuren door elkaar. En daarom werd er besloten om het rood, de donkerste keur, het eerst te gieten en geel, de lichtste kleur, het laatst. Op die manier lopen de kleuren niet door elkaar, ook als de volgende laag al gegoten wordt nog voor de vorige helemaal bevroren is.  

Intussen kunnen we in fabrieken waterijsjes véél sneller bevriezen, en daarom zie je soms ook bvb met het wk voetbal speciale raketijsjes met andere kleuren waar de donkerste kleur soms wél onderaan kan zitten. 

De smaken van rood - oranje - geel

Vaak denk je rood - oranje - geel, dat is aardbeismaak, sinaasappelsmaak & citroensmaak. Maar niet bij het raketijsje! De smaken zijn, van de top tot het stokje: framboos - sinaasappel en ananas!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!