Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Weg met groene aanslag op je terras

ma 29 aug. - 3:00

Daar is de lente, daar is de zon. En daar is helaas ook de groene aanslag op je terras en tuinmeubelen. Hoe verwijder je die? Niet met bleekwater: dat werkt dan wel snel en efficiënt, maar het is verboden in de tuin. Gelukkig bestaan er andere manieren. En je kunt dat ongewenste groen ook grotendeels voorkomen.
Terras
© Canva

Bleekwater? Wel binnen, niet buiten!

Bleekwater is een zeer efficiënt middel tegen groene aanslag, maar je mag het alleen binnenshuis gebruiken. "Voor buitengebruik is bleekwater wettelijk verboden", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). “Het is schadelijk voor levende organismen: planten, dieren en ook mensen. Je wilt echt niet dat je kinderen of kleinkinderen ermee in contact komen."

Bleekwater is enorm schadelijk. Het is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid.

— Katrien Smet, Vlaamse Milieu Maatschappij

Bovendien sijpelt de stof ook door in de grond, en komt ze uiteindelijk ook in ons drinkwater terecht. "Daarom staan er ook boetes op het gebruik van bleekwater in beschermingszones voor grondwater", zegt Smet.

Op website van de Vlaamse Milieu Maatschappij lees je er alles over.

Let op met huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes

Javel is buitenhuis dus een no-go. De luisteraars van De Inspecteur hebben gelukkig nog heel wat andere remedies. Maar hoe goed ze ook bedoeld zijn, volgens  groenexpert Wim Collet spring je met sommige huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes beter voorzichtig om.

Els poetst haar terras bijvoorbeeld met waspoeder, maar dat vindt Collet verre van ideaal: "Wasmiddelen bevatten redelijk wat fosfaten. Die zorgen ervoor dat de biodiversiteit in het water en de zee afneemt. Ze bedreigen bijvoorbeeld vissoorten, koralen en schelpdieren. Vandaar dat het water van een wasmachine naar de riolering en de waterzuivering moet. Het mag niet rechtstreeks de tuin instromen."

Bleekwater, waspoeder, sodakristallen, azijn... Ze hebben allemaal een impact op het milieu. Je gebruikt ze beter niet om groenaanslag te verwijderen

— Wim Collet, groenexpert

Michèle poetst haar meubelen met sodakristallen. "Dat is eigenlijk natriumbicarbonaat", zegt Collet. "De wet zegt dat je die stof niet in de riolering of op de openbare weg mag lozen. Een te hoog gehalte aan natrium verstoort de zuurwaarde van de bodem en het grondwater. Voorzichtig mee omspringen dus."

Azijn blijkt populair, maar ook dat zorgt voor verzuring van de bodem. "Het is bovendien niet zo efficiënt tegen groenaanslag", zegt Collet. "Je kunt wel een scheutje gebruiken in het water waarmee je bijvoorbeeld je ramen poetst."

Rita gaat de groene laag dan weer te lijf met bruine zeep, zoals ze leerde van haar moeder en grootmoeder. Dat vindt Collet al een iets beter idee: "Bruine zeep is gemaakt van plantaardige producten en is voor zo'n 99% afbreekbaar in de natuur. Weet wel dat het kaliumgehalte vrij hoog ligt. Het is al een stuk veiliger dan waspoeder of andere zepen. Maar ook bruine zeep blijft een vreemd product voor het bodemleven. Weet trouwens dat 'groene zeep' quasi hetzelfde product is."

Met een hogedrukreiniger beschadig je de toplaag van je terras of meubelen. Je haalt er als het ware elke keer een stuk van weg.

— Wim Collet, groenexpert

Ook schuren of een hogedrukreiniger gebruiken, is volgens Collet niet de ideale oplossing. “Het klopt dat je met een harde waterstraal de groenaanslag moeiteloos kunt wegspuiten. Maar doe je dat jaar na jaar, dan haal je meteen ook verweerde beschermlaag van je terras en tuinmeubelen weg. Zo maak je het materiaal jaar na jaar dunner en beschadig je elke keer je terras en je meubelen. Bovendien zal de kleur ervan na een tijd ook verdwijnen.".

Probeer het eens met enzymen

Wim Collet gebruikt als groenexpert zelf biologisch verantwoorde producten op basis van enzymen.

"Ik heb er fantastische ervaringen mee", zegt hij enthousiast. "In heel wat drogisterijen en doe-het-zelfzaken vind je intussen producten als 'Greenstop', 'Greenclean' en 'Biomix'. Die zijn gemaakt met levende enzymen die alle vuildeeltjes 'opeten'. Het overblijvende vuil wordt weggespoeld met de regen."

Als je met enzymen werkt, zijn er twee regels: je mag de oppervlakte na de behandeling niet schuren en je moet vooral geduld uitoefenen

— Wim Collet, groenexpert

Producten met enzymen lijken op het eerste gezicht geen wondermiddelen, want het duurt lang voor je het effect ziet. "Maar als je vier tot zeven weken wacht, wordt je geduld wel beloond. De natuur zal in die periode haar werk doen", zegt Collet.

Je kunt zulke producten trouwens ook preventief gebruiken. "Zo kun je alles ongeveer zes maanden lang proper houden.”  

Beter voorkomen dan genezen

Collet raadt daarnaast aan om in de eerste plaats groenaanslag zo veel mogelijk te voorkomen. "Leg bijvoorbeeld geen terras aan op een schaduwrijke plek in de tuin, want daar heb je meer kans op aanslag. Zorg er bij de aanleg ook voor dat een terras genoeg afhelt. Blijft er geen water op staan, dan krijg je veel minder snel last van een groene laag."

Verschijnt er na verloop van tijd toch groenaanslag, probeer die dan altijd eerst te verwijderen met een borstel. "Houd de omgeving bovendien zo proper mogelijk," adviseert Collet, "want het zijn net de vuilresten die blijven liggen die het groenaanslag veroorzaken."

Houd je terras zo proper mogelijk met een borstel. Vuilresten zijn de ideale voedingsbodem voor een groene laag.

— Wim Collet, groenexpert

Investeer in de juiste tuinmaterialen

Ben je net van plan om nieuwe meubelen te kopen? Of ga je een nieuw terras leggen? Collet raadt aan om eerst goed na te denken over de materialen waarvan ze gemaakt zijn.

"Zorg als het kan voor waterdoorlatend materiaal, dat de regen laat weglopen. Net die regen zorgt dat groenaanslag sneller optreedt”, zegt Collet. 

“Kies bijvoorbeeld best geen planken waar groeven in zitten, want dat is net de plek waar al het vuil in blijft hangen. Kies voor vlakke planken, waar het water van afstroomt. Mensen denken vaak: ik ga voor antislip, maar daar blijft juist het vuil hangen. En vuil betekent op termijn sowieso groenaanslag.”

Je kiest best voor een materiaalsoort die zo weinig mogelijk poreus is. "Hoe harder de ondergrond, hoe makkelijker je groenaanslag kunt vermijden" zegt Collet. "Bij bijvoorbeeld een betonklinker zal je makkelijker groenaanslag krijgen dan bij een keiklinker. Zandsteen als tegel heeft ook een zekere poreusheid.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet