Welke cava is de lekkerste?

maandag 5 januari 2015 - 12:00
Wij Belgen zijn de grootste cava-drinkers ter wereld. Elke minuut zouden er in ons land 44 flessen cava open gaan...

"Spaanse champagne" noemden we Cava vroeger, maar daar hebben de Fransen intussen een stokje voor gestoken. Toch blijkt de Spaanse schuimwijn een goeie plaatsvervanger, want wij Belgen zijn de grootste cava-drinkers ter wereld. Elke minuut zouden er in ons land 44 flessen cava open gaan, en dan wil je natuurlijk wel kwaliteit in je glas.

De lekkerste

Met welke cava scoor je et best bij je gasten? De inspecteur testte het op de kerstmarkt van Leuven. Hij liet 50 bezoekers blind proeven, en dit is hun klassement:

  1. Codorniù – 9,99 euro/fles
  2. Arestel – 4,49 euro/fles
  3. Mas Pere – 6 euro/fles
  4. Gran Baron – 5,45 euro/fles
  5. Perelada – 7,85 euro/fles

Codorniù is dus ‘top’ volgens onze 50 proevers, maar ook de duurste. Arestel van Lidl gaat lopen met de eer van ‘beste prijs-kwaliteitsverhouding’: de goedkoopste van allemaal en toch een score die heel dicht in de buurt van de winnaar.

Cava-kennis om mee uit te pakken

Cava en champagne worden eigenlijk op dezelfde manier gemaakt: de ‘méthode champenoise’. Die naam is sinds 1994 beschermd, dus gebruiken Cavamakers tegenwoordig de naam ‘méthode traditionelle’. De naam is anders, de methode eigenlijk krak dezelfde.

Zowel Champagne als Cava moet minstens 9 maanden fermenteren in dezelfde fles alvorens te herkurken. De betere Cava’s hebben langer gerijpt: Reserva’s hebben 18 maanden en Gran Reserva’s hebben minstens 2 jaar gerijpt.

Er zijn maar 160 gemeenten die vandaag officieel Cava mogen produceren. 95% van de Cava wordt geproduceerd in het Penedès-wijndistrict, ten Westen van Barcelona.

Het Mekka van de Cava is Sant Sudurni D’Anoia, een stadje van 10.000 inwoners waar 40% van de bevolking werkt in de sector. Je vindt er ook de huizen Cordorníu en Freixenet ('s werelds grootste schuimwijn producent en grootste wijnexporteur van Spanje).

Net zoals bij alle producten heb je ook Cava van mindere kwaliteit, of Cava die niet uit de officiële regio komt. Kijk daarom altijd eens naar het kurk: traditioneel gemaakte Cava uit het Penedès- wijndistrict mag er een vierpuntige ster op drukken, de anderen niet.

"Chateau Migraine"

Hoofdpijn na een glaasje cava of wijn? Het kan aan het sulfiet liggen. Sulfiet is een van de eerste bewaarmiddelen die de mens gebruikte, maar het was meteen ook het eerste bewaarmiddel waarvoor beperkingen werden opgelegd.

Elke wijn bevat sulfieten, en dat is bij Cava niet anders. De stof komt er van nature in voor door de fermentatie. Nadien wordt er echter nog een extra portie aan toegevoegd om de wijn te stabiliseren en de smaak te garanderen. Als men dus spreekt over wijn zonder sulfiet, bedoelt men altijd wijn zonder toegevoegd sulfiet.

Te veel sulfiet geeft de wijn een slechte smaak en kan hoofdpijn, misselijkheid, spijsverteringsproblemen of allergische reacties veroorzaken. De sector probeert het gebruik ervan te beperken: zowel rode als witte wijnen bevatten intussen minder sulfiet dan vroeger. Wil je toch zo weinig mogelijk sulfiet innemen? Kies dan voor rode wijn. Drink je liever wit, ga dan eerder voor een droge dan voor een zoete witte wijn.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!