Welke kosten kan je inbrengen als je thuiswerkt?

vrijdag 18 september 2020 - 11:13
Heel wat luisteraars hebben vragen over de extra kosten die thuiswerk met zich meebrengt. Je gebruikt meer elektriciteit, je gebruikt je eigen internetverbinding, je betaalt nu zelf voor je koffies die je drinkt. Kan je die kosten inbrengen?

Volgens Sigrid Dereymaeker, telewerkexperte bij SDWorx, is je baas niet verplicht die onkosten op zich te nemen. Volgens haar is de gouden regel 'goede afspraken maken goede vrienden'.

Geen verplichting

Je baas is niet verplicht je een vergoeding te geven voor de extra elektriciteit die je verbruikt of je internetkosten. Dereymaeker zegt wel dat er verschillende mogelijkheden zijn om thuiswerk te vergoeden.

Sigrid Dereymaeker: "Wat we vaak zien is dat werkgevers een forfaire vergoeding geven aan hun werknemers wanneer ze thuiswerken, we noemen dat wel eens de 'bureauvergoeding'. Een vergoeding die extra kosten voor elektriciteit dekt, voor het papier dat je gebruikt, voor de balpen die je leegschrijft. Aan zo'n forfaire vergoeding zijn uiteraard voorwaarden verbonden en er zijn maximumbedragen opgelegd. Als werkgever moet je die onkostenvergoedingen trouwens altijd kunnen verklaren bij de fiscus."

Gunst

Het geven van een onkostenvergoeding voor thuiswerk is dus een gunst van de baas en kadert meestal in het onkostenbeleid van de onderneming.

Sigrid Dereymaeker: "Elk bedrijf zal dit dus anders aanpakken, het belangrijkste is te weten dat goede afspraken goede vrienden maken. Durf er dus zeker over spreken met je baas binnen het kader dat hierover bestaat in het bedrijf. Vaak zijn er mogelijkheden maar heel vaak redeneert een baas ook dat thuiswerken mag als dat op eigen kosten gebeurt."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!