Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Welke smartphone voor 12-jarigen?

wo 29 apr. - 7:08

Heel veel 12-jarigen dromen hardop van een smartphone als cadeau. Maar hoe kies je een gepast toestel?

Heel veel jongens en meisjes van 12 dromen hardop van de smartphone die ze voor hun communie- of lentefeest zullen krijgen. Maar welk toestel kies je nu best voor je zoon of dochter?

12-jarigen hebben heel andere verwachtingen van een smartphone. Het is in de eerste plaats entertainment want ze kunnen er spelletjes op spelen en chatten met hun vrienden. Dat je er ook sms berichten mee kan versturen en er zelfs mee kan bellen, is voor veel jongeren bijzaak. Je houdt er maar best rekening mee als je een nieuw toestel koopt.

Welk toestel kies je?

Het aanbod aan smartphones is tegenwoordig overdonderend. Al die toestellen lijken ook op elkaar en dat maakt de keuze moeilijk. Veel mensen kiezen een smartphone op het zicht maar dat is geen goed idee. Volgens smartphone kenner Sigrid Dufraimont zijn er wel degelijk belangrijke verschillen. Je mag dus niet afgaan op het uitzicht.

Vooral het intern geheugen en het besturingssysteem zijn belangrijke kenmerken voor een smartphone.

Intern geheugen

Hoe meer intern geheugen je hebt, hoe meer spelletjes en apps je zal kunnen inladen. Dit is belangrijk want sommige spelletjes nemen een hoop plaats in op je smartphone. Een intern geheugen van 4 gigabyte is lang de norm geweest maar dit voldoet echt niet meer. Zeker niet omdat het cijfer dat je op de verpakking ziet staan niet overeen komt met de werkelijkheid. Je moet er rekening mee houden dat er een hoop geheugen in beslag wordt genomen eens je het toestel installeert. Die ruimte ben je sowieso kwijt en dan moeten de apps en spelletjes nog geïnstalleerd worden.

Besturingssysteem

Het besturingssysteem is een ander belangrijk aandachtspunt. IOS van Apple en Android zijn de bekendste maar de naam is geen garantie voor kwaliteit. Van Android bestaan er vb heel veel versies. Het spreekt voor zich dat de goedkoopste smartphones niet het modernste besturingssysteem hebben. Je kan dan problemen krijgen met updates.

Sigrid pleit zeker niet voor de aller duurste smartphone modellen. In de gemiddelde prijsklasse vind je echt wel heel degelijke modellen maar de aller goedkoopste modellen zijn wel heel teleurstellend. Op de blog van Sigrid staan beschrijvingen van verschillende smartphones. En ook op websites van winkels kan je toestellen heel goed met elkaar vergelijken.

Welk beltarief kies je?

Eens je weet welk toestel je wil, moet je natuurlijk ook nog kiezen welk abonnement je wil. Of is een betaalkaart toch een beter idee?

Over het algemeen geldt de regel dat een abonnement het goedkoopste is. Veel providers bieden ook family packs aan waarbij jongeren mee in de formule van de ouders zitten. Zo kan je de kosten beperken. Kies dan wel een formule die bij je kind past.

Veel jongeren bellen amper met hun smartphone. Het heeft dan ook geen zin om veel belminuten op te nemen in je abonnement. Je kan dan beter inzetten op een interessant pakket om data te kunnen downloaden. Je kan heel makkelijk een prijsvergelijking maken via de koopwijzer voor beltarieven van testaankoop.

Er zijn ook een hoop prepaid kaarten die interessant zijn voor jongeren. Mobile vikings, Jim Mobile en Aldi Talk zijn goeie voorbeelden. Het grote voordeel van zo'n betaalkaart is dat de kosten sowieso binnen de perken blijven. Op is op maar je kind blijft wel altijd bereikbaar.

Koppelverkoop? Geen goed idee!

Let goed op met koppelverkoop. Bij zo'n formule krijg je in ruil voor een abonnement een smartphone cadeau voor heel weinig geld. Dat is meestal geen goed idee. Die abonnementen sluit je af voor een periode van 12 of 24 maanden. In die tijd kan je profiel sterk veranderen maar je zit wel vast aan de kosten. Akkoord, je kan uitstappen na 6 maanden maar dan moet je het toestel wel afbetalen. Vaak kom je dan bedrogen uit.

Om te weten of een koppelverkoop jou iets opbrengt, moet je de vergelijking maken met een afzonderlijk toestel. Bereken daarvoor je eerst de totale kostprijs voor de looptijd van een abonnement (vb: 40 euro x 24 maanden = 960 euro). Zo weet je hoeveel geld je na 24 maanden echt zal betaald hebben. Bereken dan ook hoeveel je zal betalen met je eigen gekozen formule voor 2 jaar + de kostprijs van het afzonderlijke toestel. Vaak is dat de goedkoopste oplossing. Laat je dus niet meteen verleiden door een nieuw toestel maar berekenen even hoeveel zo'n koppelverkoop echt kost.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet