Welkom in de SEPA! In de wat?

woensdag 18 december 2013 - 08:15
Foto: Canva
De Eurozone die kennen we, dat is de groep van Europese landen waar iedereen met de Euro betaalt. Wel vanaf 1 februari 2014 is er ook zo’n zone waarin alle elektronisch betaalverkeer op dezelfde manier verloopt. Maak hier kennis met SEPA.

De Eurozone die kennen we, dat is de groep van Europese landen waar iedereen met de Euro betaalt. Wel vanaf 1 februari 2014 is er ook zo’n zone waarin alle elektronisch betaalverkeer op dezelfde manier verloopt: de SEPA, de Single European Payment Area.

De landen van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Monaco behoren tot SEPA.

Bankrekeningnummer

De landen die tot de SEPA behoren hebben dan overal dezelfde vorm van rekeningnummer waardoor overschrijvingen naar andere landen in die SEPA zone gemakkelijker wordt.

Een betaling per overschrijving tussen twee Antwerpenaren moet even makkelijk gaan als een overschrijving tussen een Fransman en een Spanjaard.

Het IBAN rekeningnummer is een gevolg van de SEPA. Ons land heeft die aanpassing al enkele jaren voorbereid, het IBAN nummer is dan ook bij iedereen al bekend. (2 letters die het land aanduiden, een controlegetal van 2 cijfers gevolgd door het oude rekeningnummer)

Vanaf 1 februari 2014 is het verplicht om dat te gebruiken bij overschrijvingen.

Domiciliëringen

Ook domiciliëringen zullen tussen die SEPA-landen makkelijker kunnen. Stel dat je een buitenverblijf hebt in Frankrijk en je wil de gasfactuur van daar laten domiciliëren op je Belgische bankrekening, dan zal dat dankzij de SEPA geen enkel probleem zijn.

De domiciliëringen verlopen in de landen die binnen SEPA vallen allemaal op dezelfde manier. Voor ons Belgen is dat een aanpassing, want terwijl de banken alles regelden in verband met domiciliëringen, zijn het vanaf 1/2/2014 de leveranciers die de administratie van de domiciliëringen zullen doen.

In Spanje, Frankrijk en Duitsland was dat al zo.

 

 


Hoe zal je een domiciliëring voortaan moeten beëindigen?

 

 

  • door de leverancier te verwittigen dat hij geen geld meer van je rekening mag halen vanaf een bepaalde datum
  • door de bank te verwittigen dat die bepaalde leverancier geen domiciliëring meer heeft en dus geen geld meer van je rekening mag halen vanaf een bepaalde datum.


Hoe ben je beschermd tegen malafide leveranciers?

  • Een leverancier neemt niet zomaar een domiciliëring, je geeft hem daarvoor de toestemming.
  • Je kan bij de bank een zwarte en een witte lijst aanleggen van bedrijven die wel of niet geld van je rekening mogen halen.
  • Je kan aangeven in welke periode van het jaar dat mag en je kan ook aangeven welk bedrag er mag afgehaald worden.


Een bedrijf kreeg toestemming voor domiciliëring, maar haalde teveel geld van de rekening:

  • vraag aan je bank om dat geld terug te halen en weer op je rekening te zetten. Je hebt 8 weken de tijd om dat te doen. Vergeet niet om dan wel het juiste bedrag te betalen!

Een bedrijf heeft zonder toelating geld van je rekening gehaald:

  • dat kan normaal niet, maar als het zou gebeuren, dan vraag je ook aan de bank om het geld weer op jouw rekening te zetten. In dit geval heb je daar 13 maanden de tijd voor.

Meer info over SEPA vind je HIER.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!