Werken probiotica tegen huisstofmijt?

woensdag 6 november 2019 - 08:30
Een oorkussen bevat ontelbaar veel huisstofmijt
Ook gezien in de reclame? Er is een nieuwe spray met probiotica die beweert het allergieniveau drastisch te verlagen. Maar hoe ‘wetenschappelijk bewezen’ is die? Wetenschapsjournalist Koen Wauters zoekt het uit.

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijt is een microscopisch klein spinnetje. Het leeft van kleine huidschilfers van mens en dier, en ook van schimmels. Huisstofmijt leeft overal in onze huizen, maar vooral in bedden. Logisch: daar zijn de meeste huidschilfers te vinden.

Op zich kan het spinnetje voor ons geen kwaad, maar sommige mensen zijn allergisch voor de uitwerpselen ervan. De allergische symptomen kunnen best vervelend zijn: loopneus, rode ogen, niezen, soms astma en eczeem.

Nieuwe spray

De oplossing volgens de reclame? De nieuwe Q-viva-spray met probiotica. Dat zijn levende micro-organismen die een gunstig effect hebben op onze gezondheid. Met andere woorden: 'goeie beestjes'.

Op de website van het merk staat met een dikke stempel "wetenschappelijk bewezen".  Alleen: de wetenschappelijke studie die dat moet bewijzen staat er niet op.

Wetenschapsjournalist Koen Wauters kreeg na veel bellen, mailen en aandringen eindelijk antwoord van het bedrijf achter Q-viva. Wat bleek? Er had maar één studie met proefpersonen plaatsgevonden. Het waren er met name 20.

10 testers moesten hun bed 8 weken lang behandelen met het product, 10 andere met een placebo. Eerlijk is eerlijk: de 10 mensen die hun bed behandelden, hadden minder klachten. Op zich een goed resultaat dus, maar de steekproef is wel heel klein.

10 mensen gedurende 8 weken is gewoon te weinig om te spreken van wetenschappelijk bewijs.  Dat schrijven de onderzoekers trouwens zelf ook in de studie. 

Conclusie? Het kan best zijn dat het product werkt, maar voor de stempel ‘wetenschappelijk bewezen’ is er nog meer onderzoek nodig.

Wat helpt dan zeker?

Wil je huisstofmijt effectief te lijf gaan? Laat je dan eerst en vooral testen. Zo weet je om te beginnen of je zeker allergisch bent voor huisstofmijt.

Weet dat het onmogelijk is om een huis 100% vrij te maken van huisstofmijt. In beddengoed zitten duizenden exemplaren per gram stof.

Je kan er hooguit voor zorgen dat er minder zijn. Dat doe je door goed te verluchten, je beddengoed elke week te wassen, en de kamer droog en koel houden.

Heb je echt veel last? Ga dan naar een allergoloog. Medicatie kan helpen, en soms ook een vorm van immuuntherapie.

Groei wat vuiler op

Het klinkt tegenstrijdig, maar het helpt om baby's en jonge peuters vaker met vuil in contact te laten komen. Dat is intussen wel bewezen met echt wetenschappelijk onderzoek.

Hun immuunsysteem leert daardoor het verschil tussen wat vuil is en wat echt gevaarlijk is. Daardoor zal die afweer later minder heftig reageren op onschuldige dingen zoals huisstofmijt. 

Daarom duiken er hier en daar (vooral in Nederland, maar ook bj ons) crèches op in boerderijen. De baby's groeien daar op tussen het stof en de dieren, en krijgen daardoor later minder allergieën.

Meer vuil, dat geldt uiteraard niet voor volwassenen en oudere kinderen die al allergisch zijn. Ondervind je zelf last, dan ga je best eens naar de dokter.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!