Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Wie veegt de sneeuw voor een appartementsgebouw of leegstaand huis?

ma 4 dec. - 10:55

Radio2-luisteraar Marnix woont op een appartement en vraagt zich af wie het trottoir voor het appartementsgebouw sneeuwvrij moet houden.
Sneeuw
© Photo by Pedro Sanz on Unsplash

Volgens het politiereglement moet je het voetpad voor je eigen woning vrij van ijs en sneeuw houden. "Wie dat moet doen in een appartementsgebouw, hangt ervan af of er al dan niet een huisreglement is voor het gebouw. Het kan de taak zijn van een conciërge, als die er is, maar soms is het de bewoner of huurder van het gelijkvloers, soms is het de syndicus die ervoor moet zorgen. Het verschilt van appartement tot appartement", zegt Marian Verbeeck van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

"Voor een leegstaand huis is het in theorie de eigenaar die de sneeuw moet komen ruimen. Dat geldt ook voor een stuk grond waar geen huis staat". Maar Marian Verbeeck pleit in dit geval voor wat begrip en samenwerking in de straat. "Misschien kunnen de buren een extra stukje doen. Dat geldt ook voor het huis van iemand die bijvoorbeeld met vakantie of op zakenreis is. Dan kan je niet aan je plicht voldoen en zou het sportief zijn van de buren om te helpen."

Als je niet aan je plicht kan voldoen, is het sportief van de buren om een handje te helpen.

— Marian Verbeeck

Keukenzout versus strooizout

"Waar je de sneeuw of het ijs doet, is een keuze van het gezond verstand. Tenzij het politiereglement er iets over zegt. Maar tegen de huizen, in de goot of de rand van het voetpad, dat maakt niet uit. Als het maar geen extra hinder veroorzaakt. In theorie kan je een boete krijgen als je niets doet. Sommige gemeentes hebben een dienst die de stoep voor jou komt vrijmaken, bij oudere mensen bijvoorbeeld. Je kan daarvoor informeren bij de gemeente."

Als de sneeuwschop niet voldoende is, kan je strooizout gebruiken. Maar ook keukenzout doet ijs smelten. Er zijn wel verschillen tussen strooizout en keukenzout zegt het Agentschap Wegen en Verkeer. "Keukenzout is zuiverder. In strooizout zit een antiklontermiddel, daarom kan je het niet eten."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet