Windows 10: installeren of niet?

woensdag 14 oktober 2015 - 08:20
Klik jij ook al maanden de herinnering weg voor de Windows 10-update? Hier lees je of upgraden voor jou interessant is.

Heb je Windows 7 of 8 op je computer? Dan is de kans groot dat je sinds afgelopen zomer geregeld de vraag krijgt om gratis te upgraden naar Windows 10. Interessant, dat nieuwe besturingssysteem. Maar helaas niet voor elke computer.

Tijdelijk aanbod

Windows geeft klanten met een legale (oudere) versie van hun besturingssysteem één jaar lang de kans om over te stappen naar Windows 10. De actie begon in juli 2015, dus je hebt nog wel even de tijd.

“Overstappen heeft ook echt wel voordelen”, zegt Dominique Deckmyn, informaticaspecialist van De Standaard. “Heel wat gebruikers van Windows 8 zijn gefrustreerd zijn omdat dat systeem voortdurend switcht tussen de tablet-interface en de pc-interface. Omdat dat nogal vierkant draait, bleven heel wat mensen werken met Windows 7."

"In de nieuwe versie van Windows zijn die problemen echter opgelost, en je kan er bovendien nieuwe Windows 10-apps op draaien. Aanvankelijk vreesden heel wat gebruikers dat ze uiteindelijk toch zouden moeten betalen eens ze overgestapt waren, maar het lijkt erop dat Windows woord houdt en dat overstappen dus gratis blijft.”

Goed idee voor jouw computer?

Op zich allemaal goed en wel, maar voor sommige pc's is zo’n upgrade toch niet ideaal. Dominique Deckmyn: “Een pc van 5 jaar of jonger zal het doorgaans wel trekken, maar bij oudere toestellen bestaat de kans dat ze trager worden. Ik heb mijn eigen pc intussen 7 jaar en die werkt merkelijk trager sinds de update, ook al zijn de systeemvereisten dezelfde als bij vorige Windows-versies.”

Ook uitkijken als je oudere programma’s gebruikt, of als je printer of scanner al een paar jaar oud is, zegt Deckmyn. “Ik gebruikte zelf bijvoorbeeld een oude versie van het programma 'Photo Paint'. Die werkt sindsdien helaas niet meer. Ook mijn scanner blijkt helaas niet meer ondersteund. Pech natuurlijk, maar ik had het moeten checken op voorhand.”

Windows maakt bij elke nieuwe versie een checklist van de soft- en hardware die niet meer ondersteund wordt. Je vindt het vaak ook makkelijk op het internet als je op Google de naam ingeeft met ‘compatible Windows 10’ erbij.

Je hebt trouwens ook een maand tijd om te 'downgraden' – teruggaan naar je oude versie van Windwos dus. Deckmyn: "Helaas had ik pas na anderhalve maand door dat mijn programma niet meer ondersteund werd. Best vooraf controleren dus. Nu, vroeger was het nog erger: toen moest je bij elke nieuwe Windows-versie investeren in nieuwe soft- en hardware. Tegenwoordig is dat al veel verminderd.”

En als ik het niet doe?

Maak je geen zorgen: je huidige Windowd-besturingssysteem blijft nog wel een tijdje draaien. Maar uiteindelijk wordt de ondersteuning van elke windows-versie ooit stopgezet. Denk maar aan Windows XP een tijdje geleden, dat na 14 jaar niet meer ondersteund werd.

“Op dat moment wordt je computer wel onveilig”, zegt Deckmyn. “Niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen, want criminelen kunnen hem dan gebruiken voor hun doeleinden. Maar als je je pc maar af en toe eens gebruikt (om te surfen) kan je het evengoed zo laten: hij zal voorlopig blijven werken.”

Conclusie

We zien onze pc steeds meer als een backup-toestel. De meesten van ons investeren al enkele jaren in smartphones en tablets, en niet meer in hun desktop-pc. Een beetje frustrerend natuurlijk, nu blijkt dat die ook niet eeuwig blijft meegaan.

Upgraden naar Windows 10 hoeft niet per se, maar heeft wel voordelen. Als je computer tenminste niet ouder is dan 5 jaar. En als Windows 10 al je programma's en alle toestellen die aan je computer hangen óók blijft ondersteunen.

Nog één goeie raad: als je de upgrade uitvoert, zorg dan eerst voor een goeie backup! Nogal wat gebruikers zijn al bestanden kwijtgespeeld door over te stappen naar Windows 10... Hier lees je meer tips van de Nederlandse Consumentenbond.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!