Winkeliers bereiden zich voor op privé shoppen na afspraak

dinsdag 24 november 2020 - 09:00
Winkels denken na over hoe ze gecontroleerd klanten kunnen toelaten eens ze de deuren weer mogen openen. De Deense winkelketen Flying Tiger Copenhagen introduceert privé shoppen op afspraak.

Vrijdag evalueert het overlegcomité de huidige coronamaatregelen. Veel winkeliers hopen dat ze vanaf volgende week weer de deuren mogen openen. Daarom denken ze nu al na over mogelijke scenario's om de toestroom van klanten beter te regelen. Een manier om dat te doen is via privé-shopping. 

15 minuten per klant

De Deense winkelketen Flying Tiger biedt nu al de optie om zo'n privé-winkelmoment te reserveren. "Sinds vorige week kunnen klanten online een winkelslot reserveren," zegt Carl Maes van de Belgische afdeling van de winkelketen. "Die winkelmomenten zullen plaatsvinden vóór en na de reguliere openingstijden. Je krijgt 15 minuten tijd voor je aankopen."

Voor en na de reguliere openingstijden kan je een tijdslot van 15 minuten reserveren om je kerstinkopen te doen.

Carl Maes

Voor alle duidelijkheid: de afspraak zal alleen maar kunnen plaatsvinden als de regering de winkeliers binnenkort de goedkeuring geeft om hun deuren terug te openen. Maes hoopt dat dat vanaf begin december al mogelijk zal zijn.

Ondanks de naam 'privé-shopping', zal je toch niet helemaal alleen in de winkel zijn. "Het aantal klanten dat tijdens die winkelmomenten wordt toegelaten, wordt berekend volgens de capaciteit van de winkel. Per klant moeten we 10m² rekenen. Er zullen dus maximaal 20 mensen per keer aanwezig zijn in de winkel."

De maatregel zou volgens Maes ook positieve gevolgen hebben op de drukte in de winkelstraat: "80 procent van de wandelaars in winkelstraten komt voor de sfeer. Als je dat kunt vermijden door alleen shoppen op afspraak mogelijk te maken, verhoogt de algemene veiligheid."

Meer winkels geïnteresseerd

Flying Tiger is één van de eerste winkelketens die het shoppen op afspraak voorbereidt. "Ik hoor bij collega's binnen de retail wel dat zij ook overwegen om het systeem in te voeren," aldus Carl Maes."Er zijn zelfs bronnen die beweren dat de winkels vanaf begin december enkel op afspraak zullen mogen openen." Zo zouden mensen toch hun kerstaankopen kunnen doen.

Of dat echt zal gebeuren blijft voorlopig nog onduidelijk. Vrijdag komt het het overlegcomité samen om de coronamaatregelen te evalueren.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!