Winstkans 1 op 4, waar zit dan dat winnende lot?

donderdag 7 november 2019 - 08:16
Win for life
Luisteraar Magda zag dat een Win for Life van €2 een winstkans heeft van 1 op 3,99. Dus kocht ze 5 opeenvolgende loten. Maar toch zat er geen winnaar tussen. Bedriegt de nationale loterij de boel?

Waar komen de krasloten vandaan?

Er zijn maar 3 drukkerijen ter wereld die officiële krasloten mogen drukken. Omdat het een heel specifiek en beveiligd proces is dat op sommige vlakken volledig computergestuurd is. En onze Nationale Loterij laat hun krasloten drukken in 2 van die 3 drukkerijen. Jouw Subito of Win for Life komt dus oorspronkelijk uit Canada of uit het Verenigd Koninkrijk. 

Krasloten worden gedrukt in "batches", grote oplages waar telkens 1 grote hoofdwinnaar in zit en waar de rest van de winsten over verdeeld zitten. Bijvoorbeeld voor een Win for Life van €3 is de oplage 1.250.000. Dat wil zeggen dat er 1 miljoen 250 duizend loten gedrukt worden waar er één Win for Life hoofdwinnaar in zit, 20 loten met een winst van €2.500, 65 loten van €250, 125 loten van €100, 225 loten van €50, ... En als je al die grotere en kleinere winsten optelt, en het totaal aantal loten deelt door het totaal aantal winnende loten, dan kom je op die winstkans van 1 op 3,99. 

Dat is trouwens allemaal informatie die je kan terugvinden op de achterkant van je kraslot of op de website van de Nationale Loterij.

Wie weet welke de winnende lotjes zijn?

Niemand. Er is een programmeur die ingeeft over welk product het gaat, hoeveel winnaars er moeten zijn van elk bedrag, ... alle informatie voor één bepaald product. Hij stuurt al die informatie dan door naar een andere computer, die zonder menselijke interventie zorgt voor het drukken van de loten. Die computer zorgt dat de winsten mooi verdeeld zitten over alle loten. Dat bvb niet alle grote prijzen aan het begin of aan het einde van het drukproces zitten. Die computer zorgt er ook voor dat per pakje van 50 loten van de Win for Life van €3, er een gegarandeerde winst is van minstens €57. En in het pakje van die 50 loten zitten de winnende loten om tot die €57 te komen ook nog eens netjes verdeeld dankzij die computer. En eens het drukken gebeurd is, wordt het computerprogramma waar instaat welke geldprijzen op welke loten staan meteen vernietigd. Er is dus geen enkel mens dat weet waar de hoofdprijs zit. 

Maar het is dus ook niet zo dat als je een winstkans hebt van 1 op 4, dat er om de 4 loten sowieso een winnend lot tussen zit. Die winnende loten zitten een stuk willekeuriger verdeeld over alle loten. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!