Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wisseltruc bij huizenverkoop: laat je niet vangen

ma 8 apr. - 6:07

Oplichters vinden overal hun weg, ook op immobiliënwebsites zo blijkt. 'De inspecteur' krijgt klachten over louche telefoontjes van Nederlanders die je pand willen kopen zonder het te bezichtigen. En nog straffer: ze willen een groot deel van de kostprijs cash betalen. Wat is er aan de hand?
© Canva

De wisseltruc is een manier van oplichten die al heel lang wordt toegepast. De oplichters richten hun pijlen vooral op zoekertjessites. Denk aan immo- of tweedehandswebsites. Het ultieme doel van de oplichters is om een groot bedrag aan cash geld wit te wassen. Het gaat als volgt:

Een investeerder uit het buitenland belt je op en laat weten dat hij erg geïnteresseerd is jouw pand/zoekertje. De vraagprijs is geen probleem en hij hoeft het pand niet te bezichtigen. Hij nodigt je uit voor een kopje koffie in Nederland om alles te regelen. 

Kom je in contact met deze situatie? Maak dan meteen duidelijk dat je niet wil ingaan op het voorstel en verbreek het contact. Spreek absoluut niet af met de buitenlandse investeerders. 

Het idee achter de wisseltruc

Het is absoluut afgeraden om in te gaan op het voorstel van de buitenlandse investeerder. Maar wat als je nu toch afspreekt? Pim van het Nederlandse televisieprogramma Opgelicht?! deed de test in 2019 en doet zijn verslag bij "De inspecteur":

Vastgoedwereld doet wat hij kan

De sector van vastgoedmakelaars kent het fenomeen en doet het nodige. Maar toch kunnen ze de oplichters niet volledig weren op hun platformen.

"We screenen ons platform dagelijks op frauduleuze berichten en intenties. We kunnen meelezen in het eerste contact tussen adverteerder en kandidaat-koper. Lezen we daar verboden woorden, dan zorgen we dat dat bericht nooit aankomt bij de ontvanger", zegt Tom Kestens van Immoweb. "Maar eens je privé gaat mailen of bellen, kunnen wij niet meer meelezen. Het is dan aan de adverteerder om verdachte zaken te melden aan ons". 

Het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars raadt ook aan om een melding te maken bij:

  • De betrokken vastgoedsite
  • Het meldpunt van de Federale overheidsdienst economie
  • De politie

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet