Wisseltruc bij huizenverkoop: laat je niet vangen

maandag 8 april 2019 - 08:07
Oplichters vinden overal hun weg, ook op immobiliënwebsites zo blijkt. 'De inspecteur' krijgt klachten over louche telefoontjes van Nederlanders die je pand willen kopen zonder het te bezichtigen. En nog straffer: ze willen een groot deel van de kostprijs cash betalen. Wat is er aan de hand?

De wisseltruc is een manier van oplichten die al heel lang wordt toegepast. De oplichters richten hun pijlen vooral op zoekertjessites. Denk aan immo- of tweedehandswebsites. Het ultieme doel van de oplichters is om een groot bedrag aan cash geld wit te wassen. Het gaat als volgt:

Een investeerder uit het buitenland belt je op en laat weten dat hij erg geïnteresseerd is jouw pand/zoekertje. De vraagprijs is geen probleem en hij hoeft het pand niet te bezichtigen. Hij nodigt je uit voor een kopje koffie in Nederland om alles te regelen. 

Kom je in contact met deze situatie? Maak dan meteen duidelijk dat je niet wil ingaan op het voorstel en verbreek het contact. Spreek absoluut niet af met de buitenlandse investeerders. 

Het idee achter de wisseltruc

Het is absoluut afgeraden om in te gaan op het voorstel van de buitenlandse investeerder. Maar wat als je nu toch afspreekt? Pim van het Nederlandse televisieprogramma Opgelicht?! deed de test en doet zijn verslag bij "De inspecteur":

Pim van Opgelicht?! over de wisseltruc

Vastgoedwereld doet wat hij kan

De sector van vastgoedmakelaars kent het fenomeen en doet het nodige. Maar toch kunnen ze de oplichters niet volledig weren op hun platformen.

"We screenen ons platform dagelijks op frauduleuze berichten en intenties. We kunnen meelezen in het eerste contact tussen adverteerder en kandidaat-koper. Lezen we daar verboden woorden, dan zorgen we dat dat bericht nooit aankomt bij de ontvanger", zegt Tom Kestens van Immoweb. "Maar eens je privé gaat mailen of bellen, kunnen wij niet meer meelezen. Het is dan aan de adverteerder om verdachte zaken te melden aan ons". 

Het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars raadt ook aan om een melding te maken bij:

  • De betrokken vastgoedsite
  • Het meldpunt van de Federale overheidsdienst economie
  • De politie

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!