Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wist je dat FOD Mobiliteit helpt bij problemen met een luchtvaartmaatschappij?

di 27 nov. - 7:30

Als je vlucht vertraagd is of geannuleerd werd, dan heb je vaak recht op een schadevergoeding. Die kan je rechtstreeks aanvragen bij de luchtvaartmaatschappij. Maar als die niet thuis geeft of je bent ontevreden met de uitkomst, dan kan de FOD Mobiliteit misschien helpen. De overheidsdienst bemiddelt gratis en probeert alsnog een betere vergoeding in de wacht te slepen.

National Enforcement Body helpt reizigers

Als je een schadeclaim indient bij een luchtvaartmaatschappij en die beroept zich op overmacht, dan heb je als consument altijd het recht om die omstandigheden nog eens dubbel te checken.

Voor vluchten die vertrekken met vertraging binnen de Europese Unie maar ook Ijsland, Zwitserland of Noorwegen, is het in theorie gemakkelijk om dat uit te zoeken. Elk land heeft een orgaan opgericht dat de oorzaak van vertraging onderzoekt. Dat is het National Enforcement Body 

Voor België is dat de afdeling passagiersrechten binnen de FOD Mobiliteit. Voor vluchten die vertraagd zijn of geannuleerd werden op Belgische bodem, kan je dus bij de FOD Mobiliteit terecht.

We moeten er wel bij zeggen dat de National Enforcement Body niet overal even goed werkt. Er zijn landen die het heel goed doen maar er zijn er ook die op dat vlak ondermaats presteren. Sowieso is er nog werk aan de Europese rechten van passagiers.

FOD Mobiliteit kan bemiddelen

Eens je jouw dossier hebt ingediend, dan kan de FOD Mobiliteit voor jou uitzoeken wat er is misgelopen. En of de luchtvaartmaatschappij jou een correcte vergoeding heeft gegeven of niet. De FOD Mobiliteit is enkel een bemiddelaar, ze kan dus enkel aanbevelingen doen. 

Op de website van de FOD Mobiliteit kan je jouw dossier indienen. Ook als de vertraging of annulering in een ander EU-land plaats vond, loont het de moeite om naar deze website te surfen. De online module geeft je namelijk meteen de juiste gegevens voor andere landen.

Vlucht vertraagd of geannuleerd, ken je rechten

Als je vlucht uit een EU-land vertrekt of je bestemming is een EU-land met een vlucht uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij, dan gelden de Europese regels voor passagiersrechten. De regels werden in 2004 opgesteld. Alle EU-landen verbinden zich ertoe gemeenschappelijke regels te hanteren voor compensatie en bijstand aan luchtreizigers bij instapweigering en annulering of langdurige vertraging van vluchten. 

Voor alle andere vluchten geldt het verdrag van Montreal. 

In het geval van overmacht, is een luchtvaartmaatschappij niet verplicht om een schadevergoeding te betalen. Slechte weersomstandigheden vallen onder de noemer overmacht. 

Gelijke compensatie is verplicht

Luchtvaartmaatschappijen zijn dus gebonden aan strenge regels als het aankomt op de uitbetaling van schadevergoedingen. Maar in de praktijk gebeurt het vaak dat de maatschappijen verschillende vergoedingen uitbetalen voor consumenten die dezelfde reisroute volgden. Dat mag uiteraard niet. En als je merkt dat dat bij jou ook het geval is, dan kan je altijd contact opnemen met het Europese Centrum voor de Consument. Het ECC kan namelijk ook bemiddelen zodat je alsnog een correcte vergoeding kan krijgen

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet