Wonen: bespaar minstens 65 euro per maand

maandag 4 maart 2013 - 08:25
Wonen: bespaar minstens 65 euro per maand
Met de tips van vandaag kan je makkelijk 65 euro per maand besparen.

Heb je een vraag? Stel ze onderaan dit artikel! Budgetcoach Sara Van Wesenbeeck en auteur Frank De Rijcke ('In 10 jaar binnen')

Met de tips van vandaag kan je makkelijk 65 euro per maand besparen.

Heb je een vraag? Stel ze onderaan dit artikel!

De hypothecaire lening

  • Er bestaan 3 soorten tarieven: het standaardtarief dat op de website van de bank staat, de standaardkorting waar de banken zelf over mogen beslissen én de speciale korting, waar ze vaak voor moeten verantwoording afleggen in hun hoofdkantoor. Michaël Van Droogenbroeck zegt dat op dit moment die beste kortingen vooral naar mensen uit de medische of juridische wereld gaan, omdat zij potentieel veel spaargeld meebrengen.
  • Onderhandelen over je lening moet je doen! Ga ook shoppen bij alle banken. Vergelijk prijzen en laat de banken tegen elkaar op- of afbieden.
  • Heb je al een lening? Kijk dan eens na of je die niet opnieuw kan onderhandelen, aangezien de rentes nu heel laag zijn. Financieel journaliste Frida Deceuninck zegt dat voor leningen over korte periodes zo’n herfinanciering interessanter is dan bij leningen over pakweg 15 jaar. Want bij die korte periodes kunnen kleine verschillen in rente toch veel verschil opleveren.
  • Herfinancieren is handiger bij je eigen bank omdat je dan geen notariskosten meer moet betalen. Maar als de rente bij een andere bank echt veel lager is, loont het de moeite om eens uit te rekenen of een overstap toch voordeliger zou zijn.

Conclusie: 50 euro per maand kan je besparen door te onderhandelen over je lening of ze te herzien.

Spullen en papieren

  • Leg spullen op een vaste plaats, zo vermijd je dubbele aankopen.
  • Bewaar je garantiebewijzen en aankoopbewijzen op éénzelfde plaats.
  • Hou doktersbriefjes goed bij en breng ze op tijd binnen bij de mutualiteit (briefjes zijn 2 jaar geldig)


Conclusie: 15 euro per maand kan je besparen door je spullen en papieren op orde te houden

Reorganiseer je huis

  • Frank Van Rijcke raadt aan om, als je kinderen uit het huis zijn, of je huis groot genoeg is, een stuk van je huis in te richten als bed en breakfast of als gïte. Op die manier kan je 85 procent van je lening betalen met de huur van dat stuk woning.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!