Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Woon-werkverkeer

wo 20 sep. - 6:40

Je wordt er iedere dag mee geconfronteerd, de weg van thuis naar je werk. Of je nu met de wagen of het openbaar vervoer gaat, de ene dag gaat al vlotter dan de andere. Ik lijst even op welke mogelijkheden er zijn als je je auto liever thuis laat om te gaan werken.

Vergoedingen

Eerst en vooral kun je best nagaan welke woon-werkvergoedingen je krijgt van je werk. Bij iedere werkgever is dat anders en de voorwaarden die eraan verbonden zijn verschillen enorm. Check zeker of iemand in je bedrijf zich bezighoudt met mobiliteit. Dan kun je ongetwijfeld bij hem of haar ten rade.

Fietsvergoeding

Een fietsvergoeding is niet verplicht voor je werkgever. Het zou kunnen dat je er recht op hebt maar dat hangt van je werkgever af. Vaak is er een minimum- en maximumafstand vastgelegd en bepaalt de werkgever zelf het bedrag naargelang de afstand. Wettelijk staat bepaald dat je maximaal €0,23 per kilometer onbelast kunt trekken. Dat bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.

Trein

Tenzij je beroep doet op je eigen wagen en daarvoor een vergoeding krijgt is de tussenkomst in je treinkosten altijd verplicht voor de werkgever. Er zijn opnieuw voorwaarden aan verbonden die per werkgever bepaald worden. De ene werkgever gaat voor gedeeltelijke vergoeding terwijl de andere de treinkost volledig dekt. Dat laatste hangt af van je paritair comité. Bij de trein geldt amper een minimumafstand. In principe komt je werkgever tussen vanaf de eerste kilometer.

Ander openbaar vervoer

Om recht te hebben op terugbetaling van tram, metro, bus of deelfietsen moet de afstand tussen je woon en werkplaats ten minste 5 km bedragen. Wanneer je de trein combineert met andere vervoersmiddelen is het opnieuw belangrijk om de specifieke voorwaarden na te gaan. Als je stukken van je rit met de fiets doet heb je kans dat je werkgever de fietsvergoeding er ook bij telt. Soms geldt dan een minimumafstand per gefietst stuk of moet je werk ook de plaats van vertrek en/of aankomst zijn.

Kies dus niet zomaar een vergoeding bij je woon-werkverkeer maar ga er raadzaam mee om en consulteer eventueel intern een mobiliteitscoördinator. Zo kun je deftig wikken en wegen en geen enkel voor- of nadeel over het hoofd zien. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet