Wordt het tijdelijk sociaal tarief voor energie verlengd? Minister Van der Straeten wil er werk van maken

dinsdag 14 september 2021 - 11:03
lamp
Begin dit jaar is het sociaal tarief voor energie uitgebreid zodat één miljoen gezinnen ervan kunnen genieten. Het gaat om een tijdelijke uitbreiding die eind 2021 zou aflopen. Maar omdat de energieprijzen nu zo hard stijgen, wil minister Van der Straeten bekijken of de uitbreiding verder kan doorlopen.

De energieprijzen swingen de pan uit. Energieregulator Creg heeft berekend dat een gemiddeld gezin meer dan 1000 euro per jaar zal betalen voor elektriciteit en maar liefst 1600 euro voor aardgas. Dat zorgt voor veel bezorgdheid bij consumenten. 

Tijdelijke uitbreiding

Sinds februari 2021 kunnen 500 000 extra gezinnen genieten van een tijdelijk sociaal tarief voor energie.  Dat is altijd de laagste commerciële prijs op de markt. Het sociaal tarief stijgt dus ook als marktprijs de hoogte in gaat. Maar gelijk welke leverancier je hebt, je betaalt sowieso de goedkoopste formule. 

Door de coronacrisis kwamen veel extra gezinnen in financiële moeilijkheden en dus werd het tarief tijdelijk uitgebreid. "Concreet betekent het dat wiens inkomen minder dan 1640 bruto per maand bedraagt, vanaf februari 2021 toegang krijgt tot het sociaal tarief", zei Van der Straeten.

Nu de energieprijzen zo sterk stijgen, moeten we bekijken of de uitbreiding verder kan doorlopen.

Tinne Van der Straeten, minister van Energie.

Verlenging op tafel

De uitbreidingsmaatregel voor het sociaal tarief loopt normaal gezien eind 2021 af en dus zullen die gezinnen weer de volle pot moeten betalen. Maar minister van Energie Tinne Van der Straeten wil bekijken of een verlenging mogelijk is. "Het zijn binnenkort begrotingsbesprekingen en ik wil daar graag de verlenging op tafel leggen."Hoe lang de mogelijke verlenging zal duren, kan Van der Straeten niet zeggen. 

Een andere maatregel die de federale regering zou kunnen treffen is het btw-tarief op de energiefacturen verlagen van 21 naar 6 procent, zoals dat in het verleden al gebeurde. Maar daar ziet minister Van der Straeten geen heil in. Meer daarover lees je hier.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!