Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wordt zalm bijgekleurd?

do 27 feb. - 3:50

Waarom is de zalm die we allemaal wel eens graag eten zo knaloranje? Wordt de vis bijgekleurd?
wordt zalm bijgekleurd?

We eten allemaal wel eens graag een lekker stuk rauwe zalm in een pasta of slaatje. Maar hoe komt het toch dat eenzalmfilet zo mooi rozig kan zijn.

Ze zeggen dat heel wat zalmfilets mooi roze zijn omdat de kweker de kleur zélf kan bepalen. Klopt dat?

Ja, dat klopt!

Zalmkwekers kunnen aan de hand van een kleurenkaart kiezen welke kleur zij willen geven aan hun zalmfilets. Vergelijk het met verf kiezen in de winkel: de kwekers kunnen kiezen uit kleurenpaletten, gaande van oudroze tot knaloranje.

Niet alle zalmfilets zijn gelukkig op die manier behandeld. Je kan het thuis zelf makkelijk testen: laat gewoon een verse zalmfilet zo’n tien minuten lang op een vel keukenpapier liggen. Als het papier roze of oranje kleurt, dan heeft de zalmkweker aan de kleur zitten prutsen.

Bij vlees van wilde of biologisch gekweekte zalm zal je die kleur veel minder vaak zien - die zijn sowieso ook altijd veel lichter van kleur.

En trouwens: zalm is niet de enige vis die soms een kleurtje krijgt. Ook gerookte heilbot wordt wel eens bijgewerkt met wat gele kleurstof.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet