Ze konden op geen beter moment komen: de nieuwe Xbox en de nieuwe Playstation

dinsdag 10 november 2020 - 09:24
De periode rond Allerheiligen is dit jaar een heerlijke tijd voor gamers: na 7 jaar wachten komen in dezelfde week een nieuwe Xbox én een nieuwe Playstation uit. Niet toevallig net voor de feestdagen, en ook niet toevallig vlak na elkaar. Technologiejournalist Loutfi Belghmidi zet de nieuwigheden op een rij.

Xbox Series X is intussen de vierde generatie van de console van Microsoft. De nieuwe Playstation is al de vijfde van grote concurrent Sony. In ons land is die laatste de populairste, maar de laatste jaren is de Xbox de Playstation aan het inhalen.

11 November 2020 staat al lang aangekruist in de agenda van heel wat gameliefhebbers; de lancering van de nieuwe Xbox, een paar dagen later gevolgd door de PS5. De 2 nieuwe consoles konden op geen beter moment komen, nu we door de lockdown weer meer aan ons huis gekluisterd zijn. Maar waarom zou je vandaag investeren in een nieuwe console?

Beter en sneller

Volgens Loutfi Belghmidi zijn beide consoles een pak beter geworden. “De grootste voordelen? Je kan voortaan gamen in 4K, ongelofelijk goede beeldkwaliteit dus. Je krijgt bovendien veel meer opslagruimte. En ook niet onbelangrijk: er worden nieuwe games gelanceerd.”

Al valt dat laatste misschien een beetje in het water voor de Xbox-liefhebbers, zegt Loutfi: “De nieuwe game Halo Infinite, die samen met de Xbox op de markt moest komen, is uitgesteld. De PS 5 komt wel met een hele rits exclusieve games zoals Spiderman: Miles Morales, en Ghostwire Tokyo.”

De gamer profiteert van de hevige concurrentiestrijd tussen Microsoft en Sony. Hij kan kiezen tussen 2 heel goede consoles.

Loutfi Belghmidi, techjournalist VRT NWS

De PS5 krijgt ook een nieuwe controller (de hedendaagse variant van de joystick) mee. Daar was de voorbije maanden al heel wat rond te doen, nadat Sony erover teasede. 

Ook nieuw: zowel op de Xbox als de PS5 zal je games kunnen streamen. “Dat is interessant voor Sony en Microsoft, want je betaalt een maandelijks abonnement om tientallen games gratis te spelen. Zo binden ze gamers voor een lange tijd aan hun platform..”

En vooral mooier

Gamen wordt met beide nieuwe consoles nog realistischer dan ooit tevoren, want de techniek van ‘raytracing’ is serieus verbeterd. Loutfi: “Raytracing is wanneer de reflecties van de zon, of schaduw het personage perfect volgen. Bijvoorbeeld wanneer een personage in een donkere grot loopt en er insecten weglopen wanneer ze het licht van de zaklamp zien. Dat lijkt simpel, maar dit vergt enorm veel rekenkracht van de console. Dankzij de verbeterde grafische kaarten en processoren is het nu mogelijk.”

De vorige generatie consoles hield het 7 jaar vol, veel langer dan de doorsnee computer of smartphone. “Dat is niet onlogisch” zegt Loutfi, “De toestellen gaan meestal jaren mee omdat ze maar voor één doel gemaakt zijn. Maar ze zijn ook sterk afhankelijk van goede games. Om die te ontwikkelen is er nu eenmaal heel veel tijd nodig.”

Qua technologie zijn de twee aan elkaar gewaagd, al denk ik dat toch meer mensen voor Playstation zullen kiezen.

Welke van de 2?

Volgens Loutfi hebben beide consoles heel sterke punten. “Qua technologie zijn de twee aan elkaar gewaagd, al denk ik dat toch meer mensen voor Playstation zullen kiezen, omdat ze al een PS hadden. Het zal natuurlijk vooral afhangen van de games die je graag speelt.”

En als het over de games zelf gaat, heeft Xbox op papier een streepje voor, zegt Lotfi. “Microsoft heeft eerder dit jaar Bethesda overgenomen, een heel grote gameontwikkelaar. Zo krijgt het Doom en Fallout in zijn portefeuille. In de toekomst gaat Xbox met heel exclusieve games kunnen uitpakken.”

Wat mag dat kosten?

De adviesprijs van de PS5 is 499,99 euro. De PS5 Digital Edition kost 399,99 euro. Games die ontwikkeld werden door Sony zelf zullen 80 euro kosten (10 euro meer dan bij de PS4).

Voor de nieuwe Xbox Series X betaal je 499 euro als adviesprijs. De Xbox Series S zal 299 euro kosten. De games hebben een richtprijs van 75 euro (een prijsstijging van 5 euro).

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!