Zeewier: groen, goedkoop én gezond

donderdag 16 mei 2019 - 12:08
In het boodschappenlijstje vind je wat er nu volop vers, voordelig en voorradig is. Goed om in het achterhoofd te houden wanneer je naar de winkel gaat.

Vis: Wieren

Deze periode van het jaar is er overvloedig zeewier aanwezig. Enerzijds is er de zeekraal, die het hele jaar door beschikbaar is. Anderzijds heb je deze periode ook lamsoor, afkomstig uit Groot-Brittannië en Zeeland. Wieren zijn gezond en zijn een heel goed alternatief om te gebruiken als groente bij de vis. Dankzij hun zilte smaak passen zij bij elke soort. 

Zeewier hoeft helemaal niet duur te zijn. "De prijs is zo'n 20 euro per kilo, maar dat eet niemand op. Met zo'n 200 gram per persoon ben je al heel goed voorzien", zegt visboer Charles. 

Ander visnieuws

De Noordzeetong, staartvis en de verse griet zijn gestegen in prijs. Geen grove stijgingen maar er is een verschil merkbaar tegenover de voorbije weken. Dat heeft volgens Charles te maken met de vangst en aanvoer uit andere landen. Ook de pladijs en de kabeljauw zijn aan de duurdere kant

De prijs van de zalm is gestabiliseerd. Hij is ongeveer €1 per kilo goedkoper in vergelijking met vorige week. De zeewolf heeft een mooie prijs. Een laatste tip: de tarbot is interessant. "Deze soort is zeker €4 à €5 euro de kilo goedkoper dan anders", aldus Charles.

Groente: Trostomaat

Het wordt stilletjes aan warmer en dat betekent dat de hoogdagen voor de tomaten eraan komen. Belorta zet deze week graag de tomaten van eigen kweek in de kijker, meer bepaald de trostomaat. Ze hebben een heerlijke smaak en zijn lang houdbaar.

Tip: tomaten bewaar je best op een koele en donkere plaats maar niet in de frigo!

Fruit: Kanzi appel

De warme zomer van vorig jaar werpt nog steeds zijn vruchten af. Letterlijk en figuurlijk, want de Kanzi appel is nog steeds in grote getallen aanwezig in de supermarkt. Dankzij de warme temperaturen is hun zoete smaak ook intenser dan anders.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!