Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zet je ijskast niet in de kou!

vr 16 jan. - 7:30

Je denkt er niet meteen aan, maar de plaats waar je je koelkast zet heeft heel wat invloed op de werking ervan...

Koel-vriescombinaties zijn ‘hot’. En terecht, want op een goeie halve vierkante meter heb je alles bij de hand: een flinke koelkast en een relatief grote diepvries. Maar als je toestel in een onverwarmde ruimte staat, kan je problemen krijgen.

Klimaatklasse

Wie een tweedeurskoelkast koopt, vergeet vaak één belangrijk detail te checken: de klimaatklasse. Die geeft aan onder welke omgevingstemperatuur het toestel optimaal zal functioneren.

Het maakt namelijk heel wat uit of je ijskast ’s zomers in de volle zon staat in de veranda, of gewoon in de kelder. De klimaatklasse wordt aangegeven met deze letters:

  • SN (SubNormaal): werkt tussen 10 en 32 graden
  • N (Normaal) werkt tussen 16 en 32 graden
  • ST (SubTropisch): werkt tussen 16 en 38 graden
  • T (Tropisch): werkt tussen 16 en 43 graden
  • SN – ST (combinatie SubNormaal – SubTropischn): werkt tussen 10 en 38 graden
  • SN - T (combinatie SubNormaal – Tropisch): werkt tussen 10 en 43 graden

Problemen

Je hebt het goed gezien: geen enkele klimaatklasse garandeert dat een toestel werkt bij een omgevingstemperatuur lager dan 10 graden. En dat kan je ’s winters zuur opbreken.

Een koelkast of diepvries werkt namelijk pas als het verschil tussen de gevraagde temperatuur binnenin en de kamertemperatuur groot genoeg is (vaak 5 graden). Zoniet zou de koeling voortdurend aanslaan en valt het verbruik hoger uit.

Dat heeft wel een groot nadeel: als je de thermostaat van je koelkast bijvoorbeeld instelt op 5 graden en de kamertemperatuur bedraagt er 9, zal de koeling niet werken – het temperatuurverschil bedraagt immers geen 5 graden. Het resultaat: de temperatuur in de koelkast loopt op en de versheid van je producten kan niet meer gegarandeerd worden.

Vooral uitkijken met combinatietoestellen

Een koelkast zet je dus beter niet in een te koude omgeving, maar echt opletten is het met koel-vriescombinaties.

Bij veel van die tweedeurs-toestellen (de goedkopere) werken zowel de koelkast als de diepvriezer op hetzelfde koelcircuit. Er is één motor en één regeling. Er lopen dan wat meer koelbuizen door de diepvriezer dan door de koelkast.

Het probleem is echter dat de thermostaat bij zo’n toestel bijna altijd in de koelkast zit. Als de kamertemperatuur onder de 10 graden zakt, slaat de koeling niet meer aan (het verschil bedraagt geen 5 graden, weet je wel).

Omdat de diepvriezer van dezelfde thermostaat afhangt, raakt ook die niet meer gekoeld. Het gevolg kan je wel raden: je kan je diepvriesfrieten, kroketten en roomijs weggooien wegens ontdooid…

Twee thermostaten: de oplossing?

Er bestaan koel-vriescombinaties waar zowel de koelkast als de diepvries een eigen regelbaar koelcircuit hebben. Die zijn iets duurder, maar de diepvries blijft wel vriezen bij lage kamertemperaturen.

Toch is het ook hier uitkijken met het koelkastgedeelte. Dat heeft een aparte regeling en raakt dus niet gekoeld als het verschil met de kamertemperatuur niet groot genoeg is. Kijk daarmee uit als je er vlees, vis of andere bederfbaar voedsel in bewaart.

Een diepvries alleen zal niet snel problemen ondervinden, omdat het verschil tussen de gevraagde temperatuur en de omgevingstemperatuur (veel) groter is dan 5 graden.

Tips bij je aankoop

  • Check zeker de klimaatklasse en zeg aan de verkoper waar het toestel komt te staan. De ervaring leert dat lang niet alle verkopers daar zelf naar informeren bij de klant.
  • Weet dat geen enkele producent garandeert dat z’n koelkast werkt bij een kamertemperatuur onder de 10 graden.
  • Lees aandachtig de handleiding. Bij heel wat toestellen moet je al voorzorgen nemen als de kamertemperatuur onder de 18 graden zakt (winterschakelaar aanzetten, thermostaat aanpassen…)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet