Zie jij het verschil tussen het Europese CE-label en het Chinese CE-logo?

donderdag 24 oktober 2019 - 14:13
Let op het CE-keurmerk als je elektronische spullen aankoopt. Want het loopt soms wel eens mis met goedkopere toestellen van Chinese makelij. Draadloze spullen die niet de juiste keuring hebben, kunnen andere toestellen verstoren. Maar dat CE-keurmerk is verwarrend. Want China heeft ook een CE-logo. Het teken is bijna een exacte kopie van het Europese keurmerk maar het is niet meer dan een logo. Het is géén kwaliteitsgarantie en het logo wordt ook niet erkend.

C E en CE 

Producten die geen CE-keurmerk hebben, kunnen andere draadloze toestellen verstoren. Het gsm-verkeer bijvoorbeeld of erger: de communicatie van de hulpdiensten. Daarom vraagt het BIPT, het Belgisch Instituut voor Post-  en Telecommunicatie om goed te checken of je toestel het CE-keurmerk heeft. Maar dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt. 

De Chinezen hebben namelijk ook een CE-logo. Dat staat voor China Export. Ze hebben dat jaren geleden gelanceerd zodat producenten gemakkelijk kunnen aantonen dat het product in China is gemaakt. De keuze voor een CE-logo is alles behalve toevallig. Want de Chinezen zijn slimmeriken. Ze weten maar al te goed dat een bekend teken vertrouwen opwekt bij de consument. En dus kozen ze jaren geleden voor een logo dat net geen exacte kopie is van het CE-keurmerk. 

Zoals je hier onder kan zien, is het  verschil tussen het officiële CE-keurmerk en het Chinese CE-logo miniem. Bij het Europese keuringslabel staan de C en de E een beetje verder uit elkaar. En het middelste beentje van de Chinese E is ietsje langer. 

De overheid heeft er weet van en zegt dat er ingegrepen wordt bij inbreuken. De FOD economie zegt ook heel duidelijk dat het logo niet officieel is: "Het zogenaamde “China Export” is volgens de Europese commissie geen officieel teken met andere woorden de certificatie ervan bestaat niet."

Er zijn ook controles maar het ECC, het Europees Centrum voor de Consument, wijst ook de consument op hun verantwoordelijkheid. "Koop niet op schimmige websites, want het komt echt alleen voor op goedkope elektronische spullen van een bedenkelijke kwaliteit." 

De meeste Chinese bedrijven doen het wel correct trouwens, en leveren goeie kwaliteit. Er zijn ook steeds meer producten uit China die gewoon voldoen aan de Europese norm en dan staat er uiteraard een Europees CE-keurmerk op.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!